Κορωνοϊός: Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν εμβόλιο που εξουδετερώνει τον ιό
Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν το «πρώτο στον κόσμο» εμβόλιο που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό και αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για δοκιμή του σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο - το οποίο αναπτύσσεται από την Takis Biotech με έδρα τη Ρώμη - σε ποντίκια και πήραν τα αντισώματα που παρήγαγαν αυτά.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στα ποντίκια στα οποία έγινε δοκιμή, ήταν ικανά να σταματήσουν τη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό.
Την ώρα που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να σταματήσουν την πανδημία, ο διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου Takis, Luigi Aurisicchio, αποκάλυψε ότι η ιταλική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές το φθινόπωρο.
«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που δείχνουμε εξουδετέρωση του κορωνοϊού με εμβόλιο», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με τη Daily Mail.
Κορυφαίοι επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν στη βρετανική εφημερίδα από την πλευρά τους ότι θα τους προκαλούσε έκπληξη αν κανένα από τα άλλα εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τώρα δεν είχε παρόμοια ανταπόκριση σε ποντίκια.
Οι δοκιμές
Η ιταλική ομάδα συνέκρινε μια μοναδική δόση πέντε διαφορετικών υποψήφιων εμβολίων σε ποντίκια στο Νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης. Όλα είναι εμβόλια με βάση το DNA. Η μέθοδος περιελάμβανε την έγχυση μικρού ποσού κλωνοποιημένου γενετικού κώδικα από τον ιό στο σώμα.
Τα εμβόλια με βάση το DNA ή το RNA δεν παράγονται με έναν εξασθενημένο ή απενεργοποιημένο ιό, ούτε στοιχεία του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παραχθούν σε τεράστια κλίμακα στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται νέα δείγματα.
Το DNA του εμβολίου απορροφάται στα κύτταρα του δέκτη και το σώμα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο όπως εάν είχε μολυνθεί με τον πραγματικό ιό, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Η απουσία του ιού, ωστόσο, σημαίνει ότι η υγεία τους δεν τίθεται σε κίνδυνο.
Κάθε υποψήφιος παρήγαγε μια «ισχυρή απόκριση αντισωμάτων» κατά του ιού σε 14 ημέρες, ανέφεραν οι ερευνητές.
Δύο, ειδικότερα, θεωρήθηκαν «οι καλύτεροι υποψήφιοι για μια μελλοντική κλινική μελέτη», αναφέρει το εργαστήριο.
Αντισώματα, ουσίες που δημιουργήθηκαν ως απόκριση σε έναν ιό, ελήφθησαν από το αίμα των ποντικιών και προστέθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα που είχαν αναπτυχθεί σε τρυβλίο Πέτρι. Δούλεψαν ενάντια στη μόλυνση και απέτρεψαν με επιτυχία τον ιό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο κ. Aurisicchio είπε αυτήν την εβδομάδα: «Αυτό είναι το πιο προηγμένο στάδιο δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου που δημιουργήθηκε στην Ιταλία.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο Spallanzani, από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο μέχρι στιγμής που έχουν δείξει ουδετεροποίηση του κορωνοϊού με εμβόλιο».
«Περιμένουμε αυτό να συμβεί και στους ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένονται δοκιμές σε ανθρώπους «μετά από αυτό το καλοκαίρι», υπονοώντας ότι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Ο κ. Aurisicchio πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν διεθνή οργανισμοί συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του έργου.
Εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες περιέγραψαν σήμερα τα ευρήματα ως πολλά υποσχόμενα, καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ψάχνουν για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Αντιδράσεις
Αλλά ο Δρ Andrew Preston, ο οποίος ειδικεύεται στη μικροβιακή παθογένεση και τα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο του Bath, πρόσθεσε ότι είχαν ακόμα «πολύ δρόμο» μπροστά τους.
Όπως είπε στην MailOnline: «Κάθε εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί θα είχε δείξει ανταπόκριση σε ποντίκια. Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν το έκαναν».
«Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των έργων θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να δουν αν τα αντισώματα λειτουργούν», πρόσθεσε.
Όπως επεσήμανε ο Δρ Preston, οι Ιταλοί ερευνητές δοκίμασαν μια ανοσοαπόκριση και όχι το ίδιο το εμβόλιο. Ο ίδιος ήταν «πολύ πιο θετικός» για την εύρεση ενός εμβολίου, το οποίο τουλάχιστον λειτουργεί για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και του θανάτου.
Αλλά και ο καθηγητής Adam Finn, του Παιδικού Κέντρου Εμβολίων του Μπρίστολ, δήλωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με τα περισσότερα εμβόλια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια σε κλινική αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη του COVID-19.
Περίπου 100 άλλα αναφέρονται ότι βρίσκονται σε προ-κλινικά στάδια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του εργαστηρίου Takis.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι μία από τις πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο που ήδη κάνουν δοκιμές εμβολίου στον άνθρωπο - και σχεδιάζει να προετοιμάσει εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ είπε σήμερα από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί ποτέ αντίδοτο για τον κορωνοϊό.