Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική
Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε την Τετάρτη το φράγμα των 15.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα (σχεδόν 8.000 νεκροί), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο βασίζει την καταμέτρησή του σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Σε αυτή την περιοχή του κόσμου, όπου η πανδημία αναμένεται να φθάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες ημέρες, είχαν επίσης καταγραφεί 282.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως τις 05:30 (ώρα Ελλάδας).
Μετά τη Βραζιλία (7.921 θάνατοι, 114.715 κρούσματα), οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία είναι το Μεξικό με 2.507 νεκρούς και 26.025 κρούσματα και ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) με 1.569 νεκρούς και 31.881 κρούσματα.
Ξεκίνησε μελέτη για ελπιδοφόρο εμβόλιο
Σε νέες προσπάθειες επιστημόνων να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Messenger RNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Τη Δευτέρα άρχισε μελέτη εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που βασίζεται στην τεχνική messenger RNA, μια πρωτοπόρα τεχνική κατασκευής εμβολίων. Με αυτή την τεχνική, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός, εξήγησε ο καθηγητής.
Κορωνοϊός: Ξεκίνησε μελέτη για ένα ελπιδοφόρο εμβόλιο - Η αναφορά του Τσιόδρα
«Έτσι, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
Η κλινική δομική του εμβολίου αυτού αναπτύσσεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, στις ΗΠΑ και BioNTech, στην Γερμανία.