ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και μικρή αύξηση των νεκρών

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και μικρή αύξηση των νεκρών
AP Photo

Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία ωστόσο αυξήθηκε λίγο ο αριθμός των νεκρών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 236 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.075 νέα κρούσματα. Ακόμη 2.352 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 213.013. Οι νεκροί έφτασαν τους 29.315. Παράλληλα, 85.231 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Τη Δευτέρα, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 211.938 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.079 άνθρωποι ενώ 82.879 είχαν θεραπευθεί.

Συνολικά, 1.427 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 16.270 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.770 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 146 λιγότερα κρούσματα. Αυξάνεται, όμως, ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 41 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.

Οι δε ιαθέντες είναι 1.127 περισσότεροι σε σχέση με χθες. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, μόνον ένα στα πενήντα τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, είναι θετικό στον ιό. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις εκπροσώπων της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να περιορίζονται, είναι πιθανό να επισπευσθεί, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρώμης, η επαναλειτουργία καφέ μπαρ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων (κανονικά πρέπει να ξανανοίξουν την 1η Ιουνίου) όπως και η επιστροφή στην καθημερινή λειτουργία του λιανικού εμπορίου που, έως τώρα, έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου.

Το λάθος που κόστισε ζωές

Η έγκαιρη και αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση αποτέλεσε -και θα αποτελέσει ξανά στο μέλλον εάν χρειαστεί- τον παράγοντα-κλειδί για τη συγκράτηση της νόσου Covid-19. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η οποία συνέκρινε την πορεία της επιδημίας στην κινεζική επαρχία Χουνάν και στην Ιταλία.

Αν και η Χουνάν και η Ιταλία έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό (60-70 εκατομμυρίων), η εξέλιξη της επιδημίας διέφερε δραματικά στις δύο περιοχές, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων, με την Ιταλία να σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουανγκπίνγκ Τζία του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο (eSIR) για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των σταδιακών προληπτικών μέτρων που οι δημόσιες Αρχές πήραν, αντίστοιχα, στην Κίνα και στην Ιταλία.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ιταλία άργησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα και μετά το «πλήρωσε», κάτι που απέφυγε η κινεζική επαρχία, η οποία είχε πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Το κινεζικό μοντέλο εκτιμά, εξάλλου, ότι είναι πρόωρη η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Ιταλίας από τις 4 Μαΐου, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.