ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικη έκθεση εκφράζει ανησυχία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

AP Photo/Mehmet Guzel

Την ανησυχία της για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στη  Τουρκία εκφράζει η Επιτροπή των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες (USCIRF) στην ετήσια έκθεσή της.

Ένα από τα στοιχεία ανησυχίας είναι και οι δηλώσεις περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι οι συνθήκες για τις θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παρέμειναν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη θρησκευτική πρακτική και σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση συνέχισε να παρεμβαίνει αδικαιολόγητα στις εσωτερικές υποθέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων, εμποδίζοντας την εκλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων σε μη μουσουλμανικά ιδρύματα και εισάγοντας νέους περιορισμούς σχετικά με την καθυστερημένη εκλογή του πατριάρχη της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών μείωσε τις υποψηφιότητες ορισμένων ατόμων στις τελευταίες εκλογές παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ανάλογες προηγούμενες κρατικές παρεμβάσεις παραβίαζαν τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Αλεβίτες, η μεγαλύτερη κοινότητα θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας, δεν μπόρεσε να αποκτήσει επίσημη αναγνώριση για τους χώρους συγκέντρωσης (cemevleri) ως χώρους λατρείας ή για να απαλλάξει τα παιδιά τους από υποχρεωτικές θρησκευτικές τάξεις, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECtHR).

Ρητορική βίας

Οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία εξέφρασαν ανησυχίες ότι η κυβερνητική ρητορική και οι πολιτικές συνέβαλαν σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και ενθάρρυναν σιωπηρά πράξεις κοινωνικής επιθετικότητας και βίας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι πολιτικοί συνέχισαν να διαδίδουν εκφράσεις αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους. Δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του έτους για την κατάργηση του νόμου περί βλασφημίας της Τουρκίας ή για την παροχή εναλλακτικής λύσης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Πολλά μακροχρόνια ζητήματα που αφορούσαν θρησκευτικούς χώρους, όπως η αδυναμία της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας να εκπαιδεύσει κληρικούς στη Σχολή της Χαλκης, παρέμειναν άλυτα. Σε αρκετές περιπτώσεις το 2019, οι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεκροταφείων, αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές ή καταστροφές - σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω αμέλειας, αλλά επίσης λόγω βανδαλισμού ή οικοδομικών έργων που υποστηρίζονται από το κράτος. Οι ιεροί χώροι των Αλεβιτών στην επαρχία Σίβας αντιμετώπισαν παρόμοιες απειλές, αφού η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες εξόρυξης για τη γύρω περιοχή. Τον Αύγουστο του 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή θεμελίωσης για έναν ναό της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη νεόκτιστη εκκλησία στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν καλούσε να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, μια ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Βασιλική που έχει νομικό καθεστώς μουσείου ς μουσείο από το 1935, για να μετατραπεί σε τζαμί.Τον Νοέμβριο του 2019, ένα τουρκικό ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε επίσης απόφαση που επιτρέπει στο μουσείο Καριγιέ (Μονή της Χώρας), μια πρώην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, να μετατραπεί πίσω σε τζαμί - δημιουργώντας έτσι ενδεχομένως προηγούμενο για την παρόμοια μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, η τουρκική κυβέρνηση εξακολούθησε να απολύει, να κρατεί και να συλλαμβάνει άτομα που συνδέονται με ή κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με τον κληρικό Fethullah Gülen με έδρα τις ΗΠΑ, για φερόμενη συνενοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 ή συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης