ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ για τη Ρωσία - Ξεπέρασε τα 10.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

AP Photo/Sophia Sandurskaya

Η Ρωσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη της ημερήσια αύξηση σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού με 10.633 νέες περιπτώσεις, την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 134.687, γεγονός που αναμφίβολα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η χώρα πλέον βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.280 αφού ακόμα 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, περίπου το 50% των ατόμων που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί ενώ τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία επέκτεινε την περίοδο του lockdown έως τις 11 Μαΐου.

«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως πρόκειται «να αντιμετωπίσουμε μια νέα και εξαντλητική φάση της πανδημίας» και πως «παραμένει η θανατηφόρα απειλή του ιού».

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο θυμός των εργαζομένων στις μονάδες υγείας αφού δεκάδες νοσοκομεία έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα καθώς νόσησαν πολλοί γιατροί.

Όπως αναφέρει το CNNi επικαλούμενο πηγές ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ΜΚΟ, πολλοί γιατροί καταγγέλλουν πως δίνουν «μάχη» στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σημειώνεται πως με κορωνοϊό διεγνώσθη και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Στην θέση του διορίσθηκε ως ασκών προσωρινά χρέη πρωθυπουργού ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελοούσοφ.

Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία, δηλώνει σε συνέντευξη της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS πριν λίγε ημέρες, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία Μελίτα Βοϊνόβιτς.

«Πρόκειται για έναν απολύτως νέο ιό και ανοσία στον ιό αυτό έχει αποκτήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Γι' αυτό λοιπόν, έως ότου υπάρξει ειδική προστασία, το εμβόλιο, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε η Βοϊνόβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να μην επιτραπεί κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος να υπάρξει μια απότομη έξαρση της διασποράς του ιού.

«Αναμένουμε ότι το σύστημα υγείας και το σύστημα υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί ώστε να εντοπίζονται οι μικρές εστίες και να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ίδια στη ανάγκη τήρησης του περιορισμού των επαφών καθώς, όπως λέει, αν αξιοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, «θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το επίπεδο των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου μάθουμε πως δημιουργείται η ανοσία».

Η Μελίτα Βοϊνόβιτς, αναφερόμενη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σήμερα, είπε ότι δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, αλλά βοηθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ρωσία διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του ΠΟΥ με την ονομασία «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την αναζήτηση ενός τέτοιου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης