ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ναϊρόμπι: 13χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο μπαλκόνι του σπιτιού του

AP Photo

Ο 13χρονος Γιασίν Χουσεΐν Μόγιο παρακολουθούσε μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ναϊρόμπι, την αστυνομία που περιπολούσε στους δρόμους της πόλης. Μόλις είχε ξεκινήσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν ξαφνικά, μια αδέσποτη σφαίρα τον χτύπησε στο στομάχι. 

Ο πατέρας του Χουσεΐν Μόγιο Μόλτε βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του εκεί κοντά, παρακολουθώντας τις ειδήσεις, όταν άκουσε πυροβολισμούς, λίγο προτού τον καλέσει η κόρη του να του πει τα δυσάρεστα: «Ο Γιασίν πυροβολήθηκε, ήμασταν στο μπαλκόνι, η αστυνομία έριξε έναν φακό πάνω μας και μετά πυροβόλησαν».

Ο Μόγιο έσπευσε στο σπίτι βρίσκοντας τη γειτονιά του ανάστατη.

Οι γείτονες μετέφεραν τον Γιασσίν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου ο 13χρονος υπέκυψε στα τραύματά του, με τον πατέρα του να καταλογίζει ευθύνες στους αστυνομικούς.

«Το παιδί μου πυροβολήθηκε στο μπαλκόνι στο σπίτι, δεν ήταν καν στο δρόμο», είπε ο Moyo σύμφωνα με το CNNi και πρόσθεσε: «Υποστηρίζω την απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε ο αστυνομικός ήταν πολύ λάθος».

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 30 Μαρτίου, με την οικογένεια του Γιασίν ένα μήνα μετά να δηλώνει ότι μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή, αφού δεν θα φέρει το γιο τους πίσω.

«Όλοι είναι στο σπίτι, αλλά κανείς δεν μιλάει. Εκείνος έφερνε όλη τη ζωή στο σπίτι», δήλωσε η μητέρα του στο CNNi.

Η όψη της αστυνομίας να περιπολεί στους δρόμους έχει τρομοκρατήσει τον άλλο της γιο, που είναι 3 ετών και ο οποίος τη ρωτά εάν η αστυνομία θα τον πυροβολήσει επίσης, λέει.

Η μητέρα είπε ακόμα στο CNNi ότι λίγο πριν από το τραγικό συμβάν, είχε πει στα παιδιά του που βρίσκονταν στο μπαλκόνι βλέποντας τις σκηνές που εκτυλίσσονταν στο δρόμο, να μην φοβούνται τους αστυνομικούς από κάτω.

Μετά το θάνατο του Γιασίν, όμως, λέει ότι έχει χάσει όλη την εμπιστοσύνη της στην αστυνομία.

«Μπορώ να τους πω ειλικρινά ότι η αστυνομία είναι καλή, αφότου αστυνομικοί σκότωσαν τον αδερφό τους; Δεν μπορω να τους πω πια να τους εμπιστεύονται», σημειώνει.

Υπερβολική χρήση βίας

Η απαγόρευση εξόδου στην Κένυα από το σούρουπο ως την αυγή τέθηκε σε ισχύ σε εθνική εμβέλεια από τις 27 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, η οποία μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ωστόσο, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία δήλωσε στο CNNi ότι έχει τεκμηριώσει 16 άτομα που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Η υπερβολική χρήση βίας τρομοκρατεί περαιτέρω τον κόσμο που είναι ήδη ανήσυχος και φοβισμένος», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα, Ιρούγκου Χούτον.

Πολλά βίντεο που μεταδόθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα, να χτυπά και να αναγκάζει τους ανθρώπους να ξαπλώνουν σε στενές ομάδες στο έδαφος στην παράκτια πόλη της Μομπάσα την πρώτη ημέρα της απαγόρευσης.

Ο Χούτον πιστεύει ότι η βίαιη επιβολή της απαγόρευσης βλάπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αστυνομία και θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κένυας δεσμεύτηκε να διερευνήσει τον θάνατο του Γιασίν και σε τηλεοπτική του ομιλία, ο Πρόεδρος Ουχόρου Κενιάτα ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Ο Τσαρλς Οβίνο, εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε στο CNNi ότι ο Γιασίν χτυπήθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα, αλλά η έρευνα και η βαλλιστική έκθεση συνεχίζονται.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με ισχυρισμούς για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παρά τη δημόσια συγγνώμη για τη βίαιη αστυνόμευση από τον Πρόεδρο, «τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χτυπιούνται», δήλωσε ο Ολάλ Χάπι, σύνεδρος της Ομάδας Εργασίας Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που συντονίζει τα κέντρα κοινωνικής δικαιοσύνης σε άτυπους οικισμούς όπως αυτός που ζούσε ο Γιασίν.

Κατατάσσει αυτό που η Κένυα έχει δει κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης ως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία από ότι από τον Covid-19», είπε ο Χάπι. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φοβούνται τον ιό όπως φοβούνται την αστυνομία», πρόσθεσε.

Καθώς οι Κενυάτες συνηθίζουν τη νέα πραγματικότητα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για το κοντινό μέλλον, ο Χάπι λέει ότι η ζωή πρόκειται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τους φτωχότερους πολίτες.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις αγωνίζονται για να επιβιώσουν σε πολλά μέτωπα. Μάχονται τον κορωνοϊό, πολεμούν την πείνα και πολεμούν την αστυνομία».

A young boy was killed by a police stray bullet during a coronavirus curfew. Now his parents want answers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης