ΚΟΣΜΟΣ

Αλγεινό ρεκόρ: Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξόριστοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες

Αλγεινό ρεκόρ: Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξόριστοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν και ζουν σήμερα εξόριστοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή καταστροφές, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (internal Displacement Monitoring Center, iDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Ο πληθυσμός αυτός είναι εξαιρετικά ευάλωτος στους κινδύνους που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τονίζουν στην έκθεσή τους που δίνουν στη δημοσιότητα σήμερα οι δύο οργανισμοί.

Όχι λιγότεροι από 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις εστίες τους το 2019, μένοντας εντός των συνόρων της χώρας τους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2012. Το σύνολο των εσωτερικά εκτοπισμένων διογκώθηκε έτσι στα 50,8 εκατομμύρια, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ, καταγράφει η ετήσια έκθεση των iDMC και NRC.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των προσφύγων (26 εκατ.) σε παγκόσμιο επίπεδο, θυμίζουν.

Οι εκτοπισμένοι «είναι συχνά άνθρωποι εξαιρετικά ευάλωτοι, που ζουν σε κέντρα υποδοχής με πρόβλημα υπερπληθυσμού, σε πρόχειρα καταλύματα και άτυπους καταυλισμούς κι έχουν ελάχιστη, αν όχι καμία, πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», τόνισε η διευθύντρια του iDMC, η Αλεξάντρα Μπίλακ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση του κέντρου.

«Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού τους κάνει ακόμη πιο ευάλωτους», αφού επιδεινώνει «τις ήδη επισφαλείς συνθήκες ζωής τους και περιορίζει περαιτέρω την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και στην ανθρωπιστική βοήθεια», συμπλήρωσε.

Από τα 33,4 εκατομμύρια των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων, 24,9 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Τα 4,5 εκατ. πέταξαν στους δρόμους ο κυκλώνας Φάνι, ο οποίος σάρωσε την Ινδία και το Μπανγκλαντές, οι κυκλώνες Ιντάι και Κένεθ στη Μοζαμβίκη και ο τυφώνας Ντόριαν στις Μπαχάμες. Άλλα δύο εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών και πλημμυρών στην Αφρική.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών έφυγε εσπευσμένα προτού χτυπήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μπόρεσε να επιστρέψει. Λίγοι περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι θεωρούνταν εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας φυσικών καταστροφών στα τέλη του 2019.

Εξάλλου, εν μέσω της πανδημίας, σημείωσε η Αλεξάντρα Μπίλακ, εγείρεται ο κίνδυνος να ενσκήψουν προβλήματα ως προς την εσπευσμένη απομάκρυνση ανθρώπων προτού χτυπήσει μια φυσική καταστροφή, αφού το να συσσωρεύονται σε καταφύγια θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. «Θα είναι δύσκολο να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του αγώνα εναντίον της εξάπλωσης της πανδημίας», εκτίμησε η διευθύντρια του iDMC σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, 8,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων σε 61 κράτη, ανάμεσά τους τη Συρία, τη ΛΔ Κονγκό, την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν και την Μπουρκίνα Φάσο, με το σύνολό τους να φθάνει τα 45,7 εκατομμύρια. Τα 6,5 εκατ. εξ αυτών βρίσκονται στη Συρία, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, έκανε λόγο για «αποτυχία επικών διαστάσεων» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους ξεριζωμένους, «τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».

«Στην εποχή του κορωνοϊού, η συνεχιζόμενη πολιτική βία είναι απόλυτα παράλογη», πρόσθεσε, απευθύνοντας με τη σειρά του έκκληση να επιδιωχθεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε όλες τις περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις.