ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στις ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί

(AP Photo/Nam Y. Huh)

Ο αριθμός των νεκρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα τους 50.000 στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 870.000 και οι νεκροί φτάνουν τους 50.031. Από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, μέσα σε 24 ώρες, αναφέρθηκαν 3.176 θάνατοι, ένας από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς.

Πάνω από 4,7 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη, το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα νέο πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία, μεσούσης της πανδημίας. Στο ταμείο ανεργίας έχουν προσφύγει 26 εκατομμύρια άνθρωποι, την ώρα που στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η άρση των μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κρούσμα σε αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα πως έχει εκδηλωθεί μία εστία κορωνοϊού σε ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ένα από τα μέλη του πληρώματός του που προσβλήθηκαν διακομίστηκε με ιατρικά μέσα από το σκάφος, το οποίο σταμάτησε τις επιχειρήσεις του και ανέκρουσε πρύμναν προς ελλιμενισμό.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν, μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε το κρούσμα στο πλήρωμα του αντιτορπιλικού Kidd, του οποίου την ύπαρξη μετέδωσε για πρώτη φορά το πρακτορείο Reuters.

Στο τηλεγράφημά του το Reuters επικαλείτο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τόνιζαν πως περισσότεροι από δώδεκα ναύτες είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Χόφμαν πάντως αρνήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με κάποιον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Τραμπ προτείνει ενδοφλέβια χορήγηση απολυμαντικού και ακτινοβόληση ασθενών

Την ακτινοβόληση των ασθενών με υπεριώδη ακτινοβολία και την ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου είδους απολυμαντικού στον οργανισμό ασθενών με κορωνοϊό προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, φαίνεται πως προχώρησε στις συγκεκριμένες «προτάσεις» μετά από αμερικανική έρευνα -την οποία ωστόσο παρερμήνευσε-, σύμφωνα με την οποία ο ιός εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στο φως του ηλίου και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στην έρευνα, οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν.

«Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Κορωνοϊός - αμερικανική έρευνα: Ευαίσθητος ο νέος ιός στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την Κίνα ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, υπονόησαν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να είχε εντοπίσει τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας ήδη από τον Νοέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο, όπως δηλώνουν οι κινεζικές αρχές.

«Θα θυμάστε ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ίσως ήδη από τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου, και πήραν τον χρόνο τους μέχρι να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ουάσινγκτον.

Η Κίνα ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, με 11 από αυτά να αφορούν σοβαρή μορφή πνευμονίας.

Ο ΠΟΥ ενημέρωσε πρώτη φορά την παγκόσμια κοινότητα για τον ιό αυτό στις 4 Ιανουαρίου, όμως κήρυξε «έκτακτη κατάσταση υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο» μόλις στις 30 Ιανουαρίου.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι μοιράστηκε όλες τις πληροφορίες που διέθετε για τον covid-19 πολύ γρήγορα, όμως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το κατηγορεί ότι καθυστέρησε και ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα της ασθένειας, κάτι που επέτρεψε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην επιδημία να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο στην Ουχάν. Ο Πομπέο πήγε ακόμη πιο μακριά καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο ίσως να γνώριζε για τον ιό ήδη από τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης