Κορωνοϊός – Ιταλία: Μειώθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού αλλά όχι και οι νεκροί
Μειώθηκαν τα κρούσματα αλλά καταγράφηκαν περισσότεροι νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε μια ημέρα στην Ιταλία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 464 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.646 νέα κρούσματα. Παράλληλα, 3.033 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 189.973. Οι νεκροί έφτασαν τους 25.549. Συνολικά, 57.576 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Την Τετάρτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 187.327 και είχαν χάσει την ζωή τους 25.085 άνθρωποι ενώ 54.543 είχαν θεραπευθεί.
Ακόμη, 2.267 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 22.871 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.710 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε αισθητά (724 λιγότερα κρούσματα) αλλά έχασαν την ζωή τους 27 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων και όσων έχουν πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, συνολικά, είναι μεγαλύτερος από εκείνο των νέων περιστατικών. Κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο από τις ιταλικές αρμόδιες αρχές. 1.579.909 άνθρωποι, έως τώρα, έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και νοσηλευτές του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας σε ειδικό τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση νέας δέσμης μέτρων υπέρ των Ιταλών πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Μιλάνο: Ξεκίνησε η ταφή θυμάτων που δεν αναζητήθηκαν από συγγενείς
Η ταφή δεκάδων θυμάτων της νόσου Covid-19 που δεν αναζητήθηκαν από τους οικείους τους ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στο Μιλάνο – η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ιταλία από τον κορωνοϊό.
Πυκνές σειρές μικρών λευκών σταυρών παρατάσσονται μπροστά από λάκκους που έσκαψαν εκσκαφείς για τις ταφές, ενώ η περιοχή της Λομβαρδίας, με το Μιλάνο πρωτεύουσά της και οικονομικό πνεύμονα της χώρας, έχει καταγράψει περίπου 13.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς θανάτους στη χώρα.
«Δεν πρόκειται για μαζικό τάφο, είναι ένας χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν δυστυχώς χωρίς να έχουν τους συγγενείς τους κοντά τους», εξήγησε η αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, Ρομπέρτα Κόκο, κατά τη διάρκεια της ταφής των πρώτων 61 σορών στο νεκροταφείο του Μουζόκο, το μεγαλύτερο του Μιλάνου.
«Εδώ έχουμε 61 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου, καθένας από αυτούς έχει ένα όνομα και έναν σταυρό προκειμένου να αναγνωρίζεται», διευκρίνισε η αντιδήμαρχος.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν οικογένεια, σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης περιόδου, πέντε ημέρες μετά τον θάνατό τους, δεν λάβαμε καμία ένδειξη για το τι έπρεπε να κάνουμε με τον καθένα χωριστά».
Αντιμέτωπο με την αύξηση των θανάτων και τον κίνδυνο κορεσμού των νεκροτομείων, το Μιλάνο αποφάσισε πράγματι να μειώσει από 30 σε πέντε ημέρες την περίοδο κατά την οποία οι οικογένειες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να πάρουν τη σορό του δικού τους ανθρώπου.
Οι οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πάρουν τον νεκρό τους λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ή λόγω της δικής τους κατάστασης της υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να τον πάρουν έπειτα από δύο χρόνια «για υγειονομικούς λόγους», δήλωσε η Ρομπέρτα Κόκο.
Στον χώρο που αφιερώνεται στις σορούς που δεν αναζητήθηκαν μπορούν τα ταφούν έως 600 νεκροί, αλλά οι αρχές του Μιλάνου ελπίζουν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους τάφους.