ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Η «κορυφή του παγόβουνου» και η αλλαγή στρατηγικής γύρω από τα τεστ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Η «κορυφή του παγόβουνου» και η αλλαγή στρατηγικής γύρω από τα τεστ
AP Photo/Jorge Saenz

Ως βασική προϋπόθεση για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και τον έλεγχο της πορείας χαλάρωσης της καραντίνας θεωρείται η εντατικοποίηση του διαγνωστικού ελέγχου του πληθυσμού απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολίτες που έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό είναι 54.344, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Δευτέρας του Πάσχα. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την Ελλάδα στη χώρα με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανά κάτοικο

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με την επικέντρωση στα πλέον σοβαρά περιστατικά, την αποκαλούμενη «κορυφή του παγόβουνου». Ωστόσο, με τη χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας να βρίσκεται πλέον στο άμεσο κυβερνητικό πλάνο, θεωρείται βέβαιο ότι και η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει την τακτική των μαζικών ελέγχων.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, αλλά δεν είναι πάντα με τα ίδια κριτήρια. Δηλαδή, κάποιες χώρες έχουν κάνει μια ανισομερή κατανομή των τεστ σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υγιείς και δεν έχουν πολλά προβλήματα υγείας, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν επικεντρωθεί στην κορυφή του παγόβουνου. «Εμείς ήμασταν τυχεροί, γιατί καταγράφαμε πολύ καλά αυτή την κορυφή και όσο υπήρχαν προβλήματα στην επάρκεια των τεστ, εμείς σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα που είναι η μαζική διενέργεια τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τεστ είναι δυο ειδών.

«Το ένα είναι το μοριακό της διάγνωσης, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όσους θα έχουν συμπτώματα. Γιατί αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσουμε. Και εκεί, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας είναι επειδή θέλεις να πιάσεις και αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν στα Νοσοκομεία, στις υπηρεσίες υγείας εκεί θα γίνεται πιο συστηματικά έλεγχος στην επόμενη μέρα. Επίσης πρέπει να ελέγχεις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που είναι στην πρώτη γραμμή, παραδείγματος χάριν νοσοκομεία και άλλες κατηγορίες πρώτης γραμμής, όπως σε σοβαρές οικονομικές υπηρεσίες για το Κράτος. Να ελέγξεις ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ευάλωτες ομάδες, παραδείγματος χάριν οι πρόσφυγες, οι Ρομά» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Πλέον έχουμε ανοίξει σιγά-σιγά και εμείς τον αριθμό των ατόμων που ελέγχουμε, πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το δεύτερο τεστ που υπάρχει είναι το τεστ αντισωμάτων, για το οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες,, αλλά θα γίνεται, καθώς συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας και μόνο.

«Όχι με στόχο τη διάγνωση, γιατί εκεί πραγματικά μπορεί να σου δώσει την ψευδή ασφάλεια ότι έχεις περάσει την νόσο και να εκτεθείς, ή δεν έχεις περάσει τη νόσο και πρέπει να προφυλάσσεσαι. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.