ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Καταρρέουν οι εταιρείες του Μπράνσον - Ζητά κρατική ενίσχυση από Βρετανία και Αυστραλία

AP Photo

Κρατική ενίσχυση ζητούν η Virgin Atlantic και η Virgin Australia του πολυεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, αφού κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Μπράνσον ζήτησε τη Δευτέρα χρήματα και από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Αυστραλία για τις αεροπορικές του εταιρείες, για να συνεχίσουν "εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τα ταξίδια σήμερα", συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σαφήνειας για το πόσο καιρό θα παραμείνουν καθηλωμένα τα αεροσκάφη.

Μάλιστα ο Μπράνσον, ο οποίος έχει ήδη διοχετεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες της Virgin Group ως απάντηση στην πανδημία, είπε ότι θα προσέφερε την περιουσία του στο ιδιωτικό του νησί στην Καραϊβική ως εγγύηση "για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα προκειμένου να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας".

Η Virgin Atlantic θα ζητήσει ένα εμπορικό δάνειο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα αποπληρώσει, πρόσθεσε ο Μπράνσον, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσα χρήματα χρειάζεται.

"Η πραγματικότητα αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης είναι ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρειάζονται κυβερνητική υποστήριξη και πολλές έχουν ήδη λάβει. Χωρίς αυτήν δεν θα απομείνει ανταγωνισμός και θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”, σημείωσε.

Ένας εκπρόσωπος της Virgin Atlantic είπε ότι η αεροπορική εταιρεία “εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποκτήσει επιπλέον εξωτερική χρηματοδότηση”. Η αεροπορική εταιρεία, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει μια έκθεση της Financial Times ότι της είχε ζητηθεί να υποβάλει εκ νέου την πρότασή της για δάνειο κορωνοϊού ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών (622,2 εκατομμύρια δολάρια) επειδή η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε το αρχικό αίτημα.

Η Virgin Group δραστηριοποιείται σε πολλούς από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αεροπορικές μεταφορές, αναψυχή, ξενοδοχεία και κρουαζιέρες. "Η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν έσοδα, ενώ υπάρχουν πολλά έξοδα", δήλωσε ο Μπράνσον. Η εταιρεία απασχολεί 70.000 άτομα σε 35 χώρες.

Ο Μπράνσον έχει προκαλέσει επικρίσεις για την αναζήτηση βοήθειας από την κυβέρνηση όταν δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η κύρια κατοικία του είναι στο Νησί Νάκερ, το οποίο αγόρασε όταν ήταν 29.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης