ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον κορωνοϊό η Ιταλία στρέφεται στον ευρωσκεπτικισμό

AP Photo/Olivier Matthys

Στην Ιταλία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο ο ευρωσκεπτικισμός.

Τάση που γεννήθηκε μέσα από αυτό που πολλοί θεωρούν απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια των πρόσφατων μεταναστευτικών κρίσεων και το οποίο σήμερα ενισχύεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ. Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της ΕΕ και είναι ιστορικά φιλική στην Ευρώπη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση ευρωομολόγων κορωνοϊού τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

«Δεν έχουμε ξεχάσει την Ελλάδα»

Χθες, Κυριακή, τη θέση του υπέρ της έκδοσης «κορωνο-ομολόγων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους όρους που θα επιβληθούν ως αντάλλαγμα για την στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν σε απαράδεκτες θυσίες προκειμένου να δανειστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχω πειστεί ότι οι όροι αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αυστηροί, δήλωσε ο κ. Κόντε σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung και επανέλαβε ότι τα «κορωνο-ομόλογα» θα ήταν ο μόνος τρόπος για να στείλει η Ευρώπη το μήνυμα ότι είναι «συμπαγής και ενωμένη».

Διαβάστε αναλυτικά:
Κόντε: Δεν έχουμε ξεχάσει τις απαράδεκτες θυσίες των Ελλήνων για να δανειστούν

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα κορωονο-ομόλογα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση «δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία», δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία «στις εκπτώσεις».

«Λαϊκιστική ψυχή» εναντίον «ευρωπαϊκής ψυχής»

Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESΜ), ο οποίος όμως φέρνει άσχημες αναμνήσεις με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν αυστηρούς όρους και πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. Τα ακροδεξιά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση.

Από τη μία τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ESM, όμως χωρίς όρους. Από την άλλη οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τη Ρώμη ότι θέλει να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία.

«Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ της λαϊκιστικής ψυχής, της αντιευρωπαϊκή», αυτής της Λέγκας και των Fratelli d’ Italia, αλλά και ενός μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και «της ευρωπαϊκής ψυχής» της κυβέρνησης, εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

«Αν δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ιταλία έλαβε λίγα ή τίποτε» από την Ευρώπη από άποψη βοήθειας, «αν τα χρήματα δεν έρθουν και οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τότε ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της οργής στη χώρα”, πρόσθεσε.

«Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, δημοσκοπήσεις πολύ αρνητικές για την κυβέρνηση, άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους ή που πάνε να κλέψουν από τα σούπερ- μάρκετ», καταλήγει ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης