ΚΟΣΜΟΣ

Νέος συναγερμός στην Ουκρανία: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Τσερνόμπιλ

AP Photo/Yaroslav Yemelianenko

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, τα οποία τροφοδοτούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, έγινε γνωστό από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν πριν από ημέρες να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση γύρω από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως, το 1986. Οι ουκρανικές αρχές υποβάθμισαν οποιονδήποτε κίνδυνο διασποράς ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών, τρία νέα μέτωπα ξέσπασαν, όμως «δεν είναι μεγάλης έκτασης ούτε είναι απειλητικά».

«Το ραδιενεργό υπόβαθρο στο Κίεβο και την περιοχή του Κιέβου κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια» είπε ο Βολοντίμιρ Ντέμτσουκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι συνδράμουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αεροσκάφη και ελικόπτερα για να σβήσουν την προηγούμενη πυρκαγιά, όμως οι ισχυροί άνεμοι τους αποτρέπουν να κάνουν το ίδιο και σήμερα, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Άντον Γκερασένκο, όπως μεταδίδει το Interfax.

ΕΕΑΕ: Δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια στην Ελλάδα

Δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ούτε αναμένονται ευρήματα με την οποιαδήποτε ραδιολογική σημασία. Αυτό αναφέρει σε νέα ανακοίνωση της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη από 4 έως 14 Απριλίου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Η ΕΕΑΕ διαβεβαιώνει ότι το τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, αλλά και οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων, δεν έχουν καταγράψει οποιαδήποτε μεταβολή.

Επισημαίνει επίσης ότι, «καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται και, λαμβανομένης υπόψη της κίνησης των αέριων μαζών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ευαίσθητες μετρητικές τεχνικές να ανιχνεύσουν απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας σε φίλτρα αέρα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης