ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ρωσία δημιουργεί τεστ που θα γίνεται στο σπίτι

(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων σε συνεργασία με την εταιρεία Yandex, που λειτουργεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ρωσία στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιουργούν τέστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον , ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία επενδύσεων RDIF.

«Σε πρώτη φάση θα μπορούν να κάνουν τέστ κορωνοϊού σε εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια οι κάτοικοι της Μόσχας που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου (ηλικίας 65 ετών και άνω). Στο βαθμό που τα τέστ στα εργαστήρια θα αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι δυνατότητες να κάνουν το τεστ και άτομα άλλων ηλικιών και στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της RDIF.

Σημειώνεται πως φόβοι για άνευ προηγουμένου απειλή κατά τις ιδιωτικότητας εκφράζουν στη Ρωσία πολλοί φορείς μετά την εισαγωγή από τη Μόσχα ενός συστήματος ψηφιακού εντοπισμού των πολιτών με στόχο την επιβολή του lockdown εν μέσω κορωνοϊού.

Η ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας στη χώρα, απαριθμώντας 11.513 κρούσματα από τα συνολικά 18.328 στη Ρωσία.

«Αν πριν είχαμε 500 νοσηλείες την ημέρα, τώρα έχουμε 1.300» λέει ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν, υπογραμμίζοντας ότι το ψηφιακό σύστημα εντοπισμού είναι η απάντηση της Μόσχας στην ξαφνική εκτόξευση της πανδημίας.

Το πλαίσιο είναι απλό στη θεωρία. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μόσχας –από 14 ετών και πάνω- πρέπει να έχουν λάβει έναν QR κωδικό αν θέλουν να μετακινηθούν στην πόλη. Με την εγγραφή τους σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο ή κατεβάζοντας μια εφαρμογή στα κινητά τους, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν εξ αρχής τη διαδρομή και τον σκοπό της μετακίνησής τους. Έπειτα λαμβάνουν έναν QR κώδικα o οποίος μπορεί να ελεγχθεί από τις Αρχές.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα ισχύει μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά οι Αρχές λένε ότι οι περιορισμοί θα κλιμακωθούν σταδιακά σε μετακινήσεις γύρω από τις γειτονιές.

Η αστυνομία θα σκανάρει αυτούς τους κωδικούς και θα κόβει πρόστιμο σε όσους δεν έχουν λάβει το ειδικό πάσο ή σκόπιμα παρείχαν ψευδείς πληροφορίες. Όσοι εξακολουθούν να εργάζονται μπορούν να πάρουν ένα ειδικό απεριόριστο πάσο, αλλά για προσωπικά θέματα - όπως η οδήγηση σε ένα κατάστημα ή στην εξοχική κατοικία - οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν μόνο δύο ελευθέρας την εβδομάδα, τα οποία έχουν ισχύ για μία μόνο ημέρα.

Επισήμως, το σύστημα καθίσταται υποχρεωτικό από τη Μ.Τετάρτη, αλλά οι Αρχές έχουν αρχίσει ήδη να εντοπίζουν την μη αδειοδοτημένη μετακίνηση στην πόλη.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία απέκλεισε σημεία εισόδου για να διαπιστώσει εάν οι οδηγοί είχαν βάσιμο λόγο να βρίσκονται στη Μόσχα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μάρτυρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης