Κορωνοϊός στην Τουρκία: Ελεύθεροι χιλιάδες φυλακισμένοι, όχι όμως οι πολιτικοί κρατούμενοι
Tον αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων στις φυλακές, ενέκρινε τη Μ.Δευτέρα το τουρκικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθεί το σύστημα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει μολύνει 443 υπαλλήλους του δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν το νομοσχέδιο, κυρίως διότι εξαιρεί από τα πρόσωπα που θα αποφυλακιστούν όλους όσοι έχουν καταδικαστεί δυνάμει της υπερβολικά ευρείας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία, που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων.
Οι δύο ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηλίτευσαν επίσης την εξαίρεση από το μέτρο πολλών δημοσιογράφων, αντιπολιτευόμενων, δικηγόρων, που κρατούνται προσωρινά ενόψει διαδικασιών σε βάρος τους.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που κρατούνται εν αναμονή του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη της δίκης τους, άλλοι που αναμένουν ακόμη να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες, όπως και πολλοί που οι δίκες τους βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένουν να μάθουν την ετυμηγορία.
«Άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους — και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα — εξαιρέθηκαν (από το μέτρο της αποφυλάκισης) διότι η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, που είναι εξαιρετικά εύκαμπτοι, υπερβολικά ευρείς και αόριστοι» επί τούτου, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στους εγκλείστους αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά και ο κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμίρτας.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 279 ψήφους υπέρ έναντι 51 κατά, σημείωσε μέσω Twitter η Μιλένα Μπουγιούμ, ακτιβίστρια της Αμνηστίας στην Τουρκία.
«Δεκαεπτά κρατούμενοι σε πέντε ανοικτά σωφρονιστικά ιδρύματα διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19. Τρεις απεβίωσαν στη διάρκεια θεραπειών», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.
Πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας ζητά ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης (İBB) ανακοίνωσε ότι 433 υπάλληλοί του έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ενώ ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας, αντί για μερική απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Μουράτ Ονγκιούν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ένας από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες μεταφορών του δήμου έχασε τη ζωή του εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
«Δυστυχώς (...) ο αριθμός των μελών του προσωπικού των οποίων τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ επέστρεψαν θετικά έφτασε τα 433. Δυστυχώς χάσαμε τον συνάδελφό μας Αχμέτ Χακάν Φενερτζί ο οποίος εργαζόταν στις υπηρεσίες μεταφορών», ανέφερε μέσω Twitter o εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο
Σε νέο διάγγελμα προς το έθνος, τη Μ. Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και έτσι από τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής 17 Απριλίου θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις που θα λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Απριλίου.
Ύστερα από τις σκηνές χάους και πρωτοφανούς συνωστισμού που εκτυλίχτηκαν την περασμένη Παρασκευή επειδή η ανακοίνωση περί απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδόθηκε μόλις δυο ώρες πριν από την εφαρμογή της, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει αδικαιολόγητη αναστάτωση. Ο λόγος για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οφείλεται στο ότι λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών εκατομμύρια πολίτες τείνουν να βγαίνουν στο δρόμους, στα πάρκα και τις παραλίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε σειρά μέτρων στήριξης των πολιτών που έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους, παρέχοντας έκτακτο επίδομα 1.170 λιρών (160 ευρώ).
Σχετικά με τις φήμες ότι η Τουρκία μπορεί να αναζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο Ερντογάν είπε ότι κάτι τέτοιο είναι «εκτός συζήτησης».
«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση, ιδιαίτερα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ», είπε.
Επέκρινε τις ιδιωτικές τράπεζες επειδή επιδεικνύουν απροθυμία να συμβάλουν στον αγώνα της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση πόρων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και σχετικά με τον έρανο Αλληλεγγύης για τους αναξιοπαθούντες από τον κορωνοϊό, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής είναι ανέρχεται περίπου σε 220 εκατομμύρια ευρώ.