Κορωνοϊός: Live πώς εξαπλώνεται ο ιός σε όλο τον κόσμο
Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Γι' αυτό τον λόγο, οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα.
Δείτε σε πραγματικό χρόνο (real time) την εξάπλωση της φονικής πανδημίας στον χάρτη που ακολουθεί:
Προσεχώς 100.000 νεκροί παγκοσμίως
Καθώς ο κόσμος πλησιάζει το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής κοινότητα αναζητεί τα οικονομικά και τα διπλωματικά μέσα αντίδρασης, καθώς η ανθρωπότητα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε περιορισμό, είναι αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση.
Πάνω από 96.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην πανδημία του νέου κορωνοϊού η οποία, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα έχει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929.
Κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τρέφουν ελπίδες ότι προσεχώς θα υπάρξει επιβράδυνση αυτής της μακάβριας καταμέτρησης. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση μειώθηκε στη Γαλλία, ενώ η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται σε εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Αλλά απόντος εμβολίου, η επιστροφή στην ομαλότητα θα πρέπει να περιμένει, και πιθανότατα θα γίνει σταδιακά, καθώς οι αρχές επιδιώκουν πάση θυσία να αποφύγουν νέο κύμα μολύνσεων.
Τα μέτρα περιορισμού, που αφορούν πλέον από τη μισή ανθρωπότητα, έχουν κολοσσιαίο κόστος. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας έχουν παραλύσει, οι εμπορικές ανταλλαγές κατρακυλούν, η ανεργία απογειώνεται.
Σε αυτή την «αγχωτική» περίοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι το να σταλεί «μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας» από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παραμένει διαιρεμένο εδώ κι εβδομάδες, θα «μετρούσε πολύ» για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας στη διεθνή ειρήνη, ενώ τόνισε πως αυτή είναι «η μάχη μιας γενιάς».
Αλλά τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοδιάσκεψης τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για πρώτη φορά σχετικά με την πανδημία, περιορίστηκαν να εκφράσουν την «υποστήριξή» τους στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξάλλου ουσιαστικά επανέλαβε την Πέμπτη τις κατηγορίες που εξακόντισε εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), υπηρεσία του ΟΗΕ, στον οποίο προσάπτει ότι δίνει την έμφαση μάλλον στο να κάνει «πολιτική» παρά να προστατεύει τη «δημόσια υγεία». Για την Ουάσινγκτον, η «έλλειψη διαφάνειας» από πλευράς της Κίνας, όπου έκανε την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, είχε συνέπεια να χαθεί «πολύτιμος χρόνος» στον κόσμο όλο. Κι αυτό παρά την έκκληση του γενικού διευθυντή του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να μην «πολιτικοποιείται» η πανδημία από την αμερικανική κυβέρνηση.