ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στο Ιράν παρουσιάζει «σταδιακή και αργή» κάθοδο

(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού στο Ιράν έχει αρχίσει μία «σταδιακή και αργή» κάθοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, αλλά η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η εξέλιξη της επιδημίας δεν έχει ελεγχθεί.

Η Covid-19 προκάλεσε 136 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 3.793 τον συνολικό αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν 2.274 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών να φτάνει τα 60.500.

Ο αριθμός δείχνει μείωση των νέων κρουσμάτων για έκτη συνεχή ημέρα, έπειτα από την κορύφωση που καταγράφηκε στις 31 Μαρτίου, με 3.111 νέα κρούσματα.

«Εξαιτίας του σχεδίου ενίσχυσης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, διαπιστώνουμε προοδευτική και βραδεία μείωση του αριθμού των νέων περιστατικών τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας

Καλώντας τους Ιρανούς να συνεχίσουν «να παραμένουν στο σπίτι», ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί τόνισε σήμερα το πρωί ότι αν οι υγειονομικοί κανόνες δεν τηρηθούν, η χώρα μπορεί να περιέλθει «σε δύσκολη κατάσταση».

«Ελπίζω ότι η αυστηρότερη δυνατή τήρηση των οδηγιών...θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε μία φάση ελέγχου της νόσου», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Με στόχο τον περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας, οι αρχές δεν επέβαλαν κατ' οίκον περιορισμό, αλλά προσέφυγαν σε άλλους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Ο πρόεδρος Ροχανί ανακοίνωσε χθες ότι οι αρχές ενέκριναν σχέδιο επανάληψης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων «βήμα-βήμα», από τις 11 Απριλίου.

"Καλός οιωνός" η ενεργοποίηση του Instex από τους Ευρωπαίους

Το Ιράν χαρακτήρισε παράλληλα σήμερα "καλό οιωνό" την ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex, τον οποίο δημιούργησε η Ευρώπη για να επιτραπεί στην Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου ότι πραγματοποίησαν την πρώτη συναλλαγή μέσω του μηχανισμού για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στο Ιράν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί διευκρίνισε σήμερα ότι η συναλλαγή αυτή απέφερε στο Ιράν "μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ".

"Θεωρούμε την έναρξη της εφαρμογής του Instex ως έναν καλό οιωνό", δήλωσε ο Μουσαβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ωστόσο "αυτό που περιμένει το Ιράν (εφεξής από τους Ευρωπαίους είναι να) εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε διάφορους τομείς, (όπως) ο τραπεζικός, ο ενεργειακός, αυτός των ασφαλίσεων", πρόσθεσε.

Ο Instex είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή τον Μάιο του 2018 και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία με στόχο την οικονομική της ασφυξία.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, καθυστέρησε πολύ να οριστικοποιηθεί, με τους Ευρωπαίους και το Ιράν να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.

Θεωρητικά τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, ωστόσο στην πραγματικότητα, τα αγαθά αυτά πλήττονται όπως και τα άλλα από τα αμερικανικά αυτά μέτρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν εν γένει να αρνούνται οποιαδήποτε συναλλαγή εμπλέκει το Ιράν παρά να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Ο Μουσαβί σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι το Ιράν δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ήδη απορρίψει προτάσεις των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, που είναι η χειρότερα πληγείσα μέχρι στιγμής στη Μέση Ανατολή από την Covid-19, ενώ οι ιρανικές αρχές δηλώνουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας και καλούν άλλες χώρες και τον ΟΗΕ να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να τις άρουν.

"Το Ιράν δεν ζήτησε ποτέ και δεν θα ζητήσει από την Αμερική να βοηθήσει την Τεχεράνη στον αγώνα της κατά του ξεσπάσματος (της Covid-19). Ωστόσο η Αμερική θα πρέπει να άρει όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις της στο Ιράν", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να αποδεχθεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Αμερική", σημείωσε καταλήγοντας ο Μουσαβί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης