Θάνατος από selfie;
H ρωσική αστυνομία μετά από σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων, τύπωσε φυλλάδια που προειδοποιούν τους πολίτες για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα selfie.
Οι περισσότερες από αυτές προκαλούν απλά... απορία:
Το selfie σε ράγες του τρένου είναι κακή ιδέα αν υπολογίζεις την ζωή σου: ένας έφηβος από την περιοχή του Ryazan ήθελε να βγάλει ένα selfie πάνω στις γραμμές του τρένου και πιάστηκε από καλώδιο ρεύματος. Το ηλεκτροσόκ τον έριξε από την γέφυρα. Τελικά πέθανε στο νοσοκομείο.
Τα Selfie με όπλα μπορούν να σκοτώσουν: μία 20χρονη από την Μόσχα πυροβόλησε καταλάθως τον εαυτό της στο κεφάλι αφού προσπάθησε να βγάλει selfie με αεροβόλο.
Όχι selfie κοντά σε γυμνά καλώδια. Μην το δοκιμάσετε: ένας έφηβος στην Μόσχα πέθανε την ώρα που έβγαζε selfie κρατώντας καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος.
Όχι selfie στο νερό, είναι δύσκολο να κρατήσετε την ισορροπία σας.
Όχι selfie σε ταράτσες. Είναι πολύ ψηλά και μπορεί να πέσετε.
Διαλέξτε ένα ασφαλές μονοπάτι και σκαρφαλώστε με ασφάλεια.
Τα selfies με ζώα δεν είναι πάντα ωραία.
Τα Selfies πάνω σε τρένα μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροσόκ.
Πως συμβαίνουν οι θάνατοι από selfies;
Συχνά πυκνά στις ειδήσεις ακούμε για θανάτους που προκλήθηκαν από selfie. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας έφηβος στην Ινδία χτυπήθηκε από τρένο την ώρα που έβγαζε selfie.
Tώρα η ιστοσελίδα οικονομικών Priceonomics ξεκίνησε να συλλέγει στατιστικά για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους την ώρα που πόζαραν για selfie, συνοψίζοντας έρευνες των τελευταίων 3 χρόνων που υποδεικνύουν θανάτους που συνέβησαν την ώρα που κάποιος έβγαζε selfie.
Τα στατιστικά είναι απογοητευτικά. Από το 2014, περίπου 49 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κάποιο είδος ατυχήματος κατά την διάρκεια λήψης selfie. (Προφανώς και τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, καθώς σε λογικά πλαίσια δεν έχουν αναφερθεί όλοι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από selfie στα ΜΜΕ. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων που σχετίζονται με selfie, ίσως ήταν και αναμενόμενο, τα θύματα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη και το 75% εκείνων είναι άνδρες, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς.
Τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βγάλει κανείς πορτραίτο του εαυτού του φαίνεται να είναι μέρη με μεγάλο ύψος ή στο νερό. 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού έπεσαν από γκρεμό η κάποιο ψηλό κτίριο, ενώ 14 πνίγηκαν. Η πόζα δίπλα σε κινούμενα τρένα ήταν υπεύθυνη για 8 θανάτους πιάνοντας έτσι την τρίτη θέση. Οι υπόλοιποι λόγοι ήταν βίαιοι.
Πυροβολισμοί ήταν η αιτία 4 θανάτων, η χειροβομβίδα για 2, η συντριβή αεροσκάφους για άλλους 2, τα αυτοκινητιστικά για 2 και τέλος η επίθεση ζώου για έναν θάνατο.
Το selfie όμως δεν μπορεί να κατηγορηθεί όπως σημειώνει η Priceonomics: από τις 49 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, ούτε ένας θάνατος δεν προκλήθηκε από το ίδιο το selfie. Εις γνώσης μας, κανείς δεν έχει ποτέ χτυπηθεί μοιραία από κοντάρι selfie, αλλά φαίνεται πως το selfie λειτουργεί ως αντιπερισπασμός σε περιπτώσεις όπου τα μάτια μας θα έπρεπε να εστιάζουν στην ασφάλεια του ατόμου μας και όχι στον φακό.
«Οι περισσότεροι από τους λεγόμενους selfie θανάτους μπορούν να κατηγορηθούν περισσότερο σε απροσεξία και όχι στην εν λόγω φωτογραφία», ο Μόργκαν Ο’Ρούρκ (Morgan O’Rourke), επαγγελματίας στον χώρο της διαχείρισης κινδύνου με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας λέει: «Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βαδίζετε σε επικίνδυνα μέρη και να είστε σε θέση να αντιληφθείτε αν βρίσκεστε υπό απειλή».
Είναι αλήθεια ότι τα ατυχήματα που προκαλούνται από αυτοκίνητα ή αεροπλάνα είναι πολύ πιο πιθανόν να συμβούν από ότι ένα ατύχημα που σχετίζεται με selfie. Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι το selfie είναι πιο θανατηφόρο από τις επιθέσεις καρχαριών, σύμφωνα με ανάλυση τoυ site του Daily Beast το περασμένο φθινόπωρο. Όσο ενοχλητικά και αν είναι για μερικούς τα selfie, δεν χρειάζεται να σταματήσετε την λήψη τους, αλλά χρειάζεται και πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τραβάτε την φωτογραφία στην άκρη ενός γκρεμού.
Death by selfie? Russian police release brochure after spate of fatal accidents
Payal Uttam, for CNN