Κορωνοϊός – Βρετανία: Δραματική εκτίμηση για μέχρι και 20.000 νεκρούς
Η Βρετανία είναι, μέχρι στιγμής, η πέμπτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό, καθώς περισσότεροι από 4.300 ασθενείς κατέληξαν λόγω της νόσου Covid-19, ενώ σε τουλάχιστον 41.903 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.Το ποσοστό θνητότητας για όσους αναγκάζονται να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα αγγίζει το 50% σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
«Οι θάνατοι στη Βρετανία από τον νέο κορωνοϊό θα μπορούσαν να φθάσουν μεταξύ 7.000-20.000 δεδομένων των μέτρων που εφαρμόζονται με στόχο την επιβράδυνση των ρυθμών διασποράς του ιού», δήλωσε σήμερα ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, που έχει βοηθήσει την κυβέρνηση στη διαμόρφωση του σχεδίου εναντίον της πανδημίας.
«Είχαμε μια εκθετικά αυξητική καμπύλη κρουσμάτων, την οποία κάποια στιγμή διακόψαμε» είπε ο επιδημιολόγος στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν προσβληθεί, αυτό θα συμβεί με τα τεστ αντισωμάτων επομένως κάνουμε στατιστικές εκτιμήσεις και οι εκτιμήσεις αυτές ενέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 7000 έως λίγο παραπάνω από 20.000».
Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Η Βρετανία θα αναγκαστεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με την υπαίθρια άσκηση, εάν οι πολίτες αψηφήσουν τους κανόνες περιορισμού που επιβλήθηκαν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ.
«Δεν θέλω να πάρω πίσω την άσκηση ως έναν λόγο για να βγει κανείς έξω από το σπίτι... εάν πάρα πολύς κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες» είπε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.
«Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τους τηρεί. Όμως δεν θα πρέπει να παραβιάσουμε τους κανόνες, διότι αυτό θα σήμαινε ότι ο ιός θα διασπειρόταν περισσότερο και εμείς, τότε, ενδεχομένως θα έπρεπε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση».
Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί για την επιδημία του νέου κορωνοϊού.
Βρετανικές εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι ο Σούνακ ασκεί πιέσεις προς την κατάρτιση ενός σχεδίου για την άρση των περιορισμών προκειμένου να βοηθήσει στο να περιοριστεί η ζημιά στη βρετανική οικονομία.
«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά κι αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορούμε να εξέλθουμε από αυτήν την κατάσταση όσο το δυνατό συντομότερα» είπε σήμερα στο Sky News.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυναντόν περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τους κανόνες προκειμένου να καταφέρουμε να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού».