ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Χρήση μάσκας κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας

Κορωνοϊός - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Χρήση μάσκας κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

Στους 57.474 οι νεκροί παγκοσμίως

Σε τουλάχιστον 57.474 ανέρχονται οι νεκροί σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν στο 1.082.470. Ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο ένα κλάσμα των πραγματικών, αφού σε πολλές χώρες γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.

Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον ιό, συνολικά 205.400, έχουν πλέον θεραπευτεί.

Από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 82.440 νέα κρούσματα και 5.757 θάνατοι.

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε 24 ώρες είναι η Γαλλία με 1.120 (υψηλότερος απολογισμός επειδή συμπεριλήφθηκαν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας) οι ΗΠΑ (1.092) και η Ισπανία (932).