Λιβύη: Ενεργός ο ρόλος της Γαλλίας στη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη»
Γεγονός είναι εδώ και δύο ημέρες η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία θα συνεισφέρει, με πλωτά, εναέρια και δορυφορικά μέσα, στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 17 Φεβρουαρίου, να αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη σπαρασσόμενοι από τις εμφύλιες συγκρούσεις χώρα. Η συμφωνία σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» επικυρώθηκε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων προ ημερών, με την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδέχεται προς άρση του αδιεξόδου να οριστεί ελληνικός λιμένας ως σημείο «πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.
Για την Ελλάδα η ναυτική επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο στη Λιβύη έχει βαρύνουσα σημασία, δεδομένης της συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Με την επιχείρηση επιδιώκεται από την ίδια την ΕΕ πλέον η ανακοπή της μεταφοράς όπλων από κράτη που παραβιάζουν το εμπάργο, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.
Στις αρχές Ιανουαρίου η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την ανάπτυξη τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνσης Σάρατζ, ενατνίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Κοινοβουλίου της χώρας, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Παράλληλα, έχει στείλει στη Λιβύη δυνάμεις μισθοφόρων που πολεμούσαν στην Συρία, πρόσφατα έπεσε νεκρός στη Λιβύη ανώτερος Τούρκος αξιωματικός που είχε σταλεί στη χώρα για λογαριασμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ κυκλοφόρησαν στο διεθνή Τύπου και φωτογραφίες από την εκφόρτωση τουρκικού στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι της Τρίπολης.
Ενεργός ο ρόλος της Γαλλίας
Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Ειρήνη» » της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε, δια στόματος της εκπρόσωπου Τύπου του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Γαλλίας: «Η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση των Ευρωπαίων για κοινή δράση υπεράσπισης των πολιτικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία και διακυβεύονται στο πλαίσιο της λιβυκής κρίσης».
Στην τοποθέτηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι «μέσω της εν λόγω επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα έτσι ώστε οι εκκλήσεις για σεβασμό του εμπάργκο όπλων και για αποφυγή κάθε ανάμειξης στις συγκρούσεις στη Λιβύη να γίνουν πράξη, την ώρα που οι παραβιάσεις συνεχίζονται, όπως και οι αφίξεις αλλοδαπών μισθοφόρων. Η πανδημία του Covid-19 καθιστά ακόμη περισσότερο επείγουσες τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, σε συνέχεια της διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου».
Κατά δήλωσή της, η Γαλλία προτίθεται να συμβάλει ενεργά στη νέα αυτή επιχείρηση, η οποία στόχο έχει την αποκλιμάκωση και καλεί τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων λιβυκών μερών να δεσμευτούν υπέρ της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των συζητήσεων στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και υπέρ της επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου, με τη συνδρομή των γειτονικών χωρών της Λιβύης και της Αφρικανικής Ένωσης.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης» είχε δηλώσει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχε, στις 29 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων
«Irini»: Μια επιχείρηση με ελληνικό όνομα
Μικρή, πλην όμως σημαντική λεπτομέρεια, και με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι το γεγονός ότι για την ονομασία της επιχείρησης χρησιμοποιείται διεθνώς αμετάφραστη η ελληνική λέξη «Irini» με λατινική γραφή. Η ελληνική ονομασία προκάλεσε μάλιστα δεύτερες σκέψεις ότι θα προκαλέσει την οργή της Αγκυρας.
Η νέα επιχείρηση διαδέχεται την επιχείρηση «Σοφία», η οποία αφορούσε τον έλεγχο της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων από τη Λιβύη και η οποία κατέστη ουσιαστικά ανενεργή κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας που διαμήνυσε ότι δεν θα περισυλλέγει με πλοία της πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στη νέα επιχείρηση με πλωτά αλλά και εναέρια μέσα.