ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα προστατευτείτε από τα μικρόβια και πώς θα καταπολεμήσετε τα συμπτώματα των ιώσεων

Βακτήρια, ιοί και παθογόνοι μικροοργανισμοί, βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ακόμα και τώρα που έχει μπει για τα καλά η άνοιξη.

Προκαλούν ασθένειες, λοιμώξεις και ανεπιθύμητες καταστάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, συνήθως με τη μορφή ίωσης ή κρυολογήματος. Παρά το ειδικό καθεστώς στο οποίο βρισκόμαστε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ιοί που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα είναι πολύ περισσότεροι – μεταξύ αυτών και ο ιός της εποχικής γρίπης. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προφυλαχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από μια ίωση ή ένα κρυολόγημα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε άμεσα τα συμπτώματα και να δράσουμε εγκαίρως για την καταπολέμησή τους. Αναλυτικότερα, ας δούμε κάποια σημαντικά βήματα για να προλάβουμε και να προστατευτούμε από ιούς και βακτήρια:

- Δεν συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε να βρεθούμε σε μία αίθουσα με πολλά άτομα, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά εφόσον δεν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο.

- Αερίζουμε συχνά το σπίτι και το γραφείο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην προσπάθεια προφύλαξής μας από τους ιούς. Ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα του σπιτιού ή του γραφείου μας και τα αφήνουμε ανοιχτά αρκετή ώρα ώστε να ανανεωθεί κατά το δυνατόν ο αέρας στο εσωτερικό.

- Πλένουμε τα χέρια μας, σχολαστικά και συχνά. Αυτό που πραγματικά μπορεί να μας γλυτώσει από τα… χειρότερα, είναι το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών. Με άφθονο σαπούνι και πολύ σχολαστικό τρόπο πλένουμε τα χέρια μας δίνοντας έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα.

- Δεν αγγίζουμε με τα χέρια μας το πρόσωπό μας. Σε περίπτωση που κυκλοφορούμε έξω και που πιάνουμε συχνά διάφορα αντικείμενα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην αγγίζουμε με τα άπλυτα χέρια μας το πρόσωπό μας και ειδικά τους βλεννογόνους: Μάτια, μύτη, στόμα.

- Προσέχουμε τη διατροφή μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας θωρακίζει κατά των ιών και των βακτηρίων.

- Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο φίλος που έχει βήχα και συνάχι δεν θα πρέπει να μας επισκεφθεί αυτή την περίοδο – όπως ούτε κι εμείς εκείνον.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα καταπολεμήσουμε

Πονοκέφαλος, πονόλαιμος, καταρροή, βήχας, πυρετός, κόπωση είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μιας ίωσης ή ενός κρυολογήματος, αλλά μπορούν να σημαίνουν επίσης και γρίπη, ακόμα και κορονοϊό σε κάποιες περιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην «αναγνώριση» ενός συμπτώματος από την πρώτη στιγμή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προλάβουμε την κατάσταση πριν εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό – φυσικά εφόσον αυτό περνάει από το χέρι μας.

Για παράδειγμα, ένα από τα κοινά συμπτώματα των περισσότερων ιώσεων, της γρίπης και του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Η ενόχληση στο λαιμό μπορεί να είναι ένδειξη για διάφορες καταστάσεις, συνήθως όμως είναι ένδειξη για το ξεκίνημα ενός κρυολογήματος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό, μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο της γειτονιάς. Η ουσία εξετιδίνη, που χρησιμοποιείται σε τοπικής χρήσης σκευάσματα, θεωρείται άκρως αποτελεσματική καθώς έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και δρα εναντίον των μικροβίων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Με απλές γαργάρες ενός σκευάσματος εξετιδίνης, δύο με τρεις φορές την ημέρα ή με δύο εφαρμογές ειδικού σπρέι στο φάρυγγα, τα μικρόβια σκοτώνονται, ο λαιμός μας «μαλακώνει», η κατάποση γίνεται αμέσως ευκολότερη και ο πόνος σταδιακά εξαφανίζεται, καθώς θεραπεύονται άμεσα οι φλεγμονές και αποτρέπεται η επιδείνωση.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αρχικά πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και κατόπιν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σε θέση να προστατευτούμε και να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάθε σύμπτωμα που παρουσιάζεται σωστά και αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης