ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Γερμανία επικρίνει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας

AP Photo/Virginia Mayo

νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η οποία παραχωρεί υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, κατακρίνει το Βερολίνο, μιλώντας για «λόγο ανησυχίας» και τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου - και σε περιόδους κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου - αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα. Και λειτουργεί ως κοινότητα αξιών μόνο όταν όλα τα κράτη - μέλη τηρούν και υπερασπίζονται αυτές τις αξίες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ζούμε σε περίοδο έκτακτης κατάστασης και να πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά «και σε περιόδους κρίσης είναι η στιγμή εφαρμογή του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι «όταν σε μια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης υπάρχουν τόσοι περιορισμοί, αυτό είναι λόγος ανησυχίας».

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο για την ώρα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες της συζήτησης.

Ο Ορμπάν συγκεντρώνει υπερεξουσίες εν μέσω κορωνοϊού

Ο Βικτόρ Ορμπάν έλαβε τη Δευτέρα το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».

Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νομοσχέδιο που χορηγεί υπερεξουσίες στον Ορμπάν αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Το νομοσχέδιο εντάσσεται θαυμάσια» στο πλαίσιο του ουγγρικού συντάγματος, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζουντίτ Βάργκα.

Όμως η πολιτική που έχει εφαρμόσει εδώ και μία δεκαετία ο Ορμπάν δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι ο 56χρονος πρωθυπουργός θα καταχραστεί τις έκτακτες εξουσίες: από το 2010, δεν έχει σταματήσει τα πλήγματα κατά του κράτους δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, όταν απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία. Και έκτοτε δέχονται κατηγορίες για «προδοσία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά από την κυβέρνηση Ορμπάν ότι «βρίσκονται με το μέρος του ιού».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει χρονικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν, ο Ζόλταν Κόβακς, επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε».

Η εξουσία ανάκλησης του κοινοβουλίου ανήκει στην θεωρία, αφού στην πράξη το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης