ΚΟΣΜΟΣ

Βότκα, χόκεϊ και γιατροσόφια: Τα «όπλα» των ισχυρών της μετά-σοβιετικής εποχής ενάντια στον κορωνοϊό

Βότκα, χόκεϊ και γιατροσόφια: Τα «όπλα» των ισχυρών της μετά-σοβιετικής εποχής ενάντια στον κορωνοϊό
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραμόν (στο κέντρο) και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Sergey Bobylev, TASS/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την ώρα που οι χώρες, η μία μετά την άλλη, κλείνουν τα σύνορά τους καθώς στα νοσοκομεία τους δίνονται καθημερινές μάχες ενάντια στον κορωνοϊό, κάποια κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζουν απτόητα την καθημερινότητά τους, ενώ οι ηγέτες τους προτείνουν ασυνήθιστες «θεραπείες» για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας

Πάρτε για παράδειγμα τη Λευκορωσία, μία μικρή χώρα ανάμεσα στη Ρωσία και το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολωνία: Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διασκέδασε τις ανησυχίες των πολιτών του για τον Covid-19 λέγοντάς τους ότι το χόκεϊ, η βότκα και η μπάνια, η παραδοσιακή σάουνα των ανατολικών χωρών, είναι οι καλύτερες θεραπείες.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, έχει επιβάλλει λίγους περιορισμούς προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα εστιατόρια, τα πάρκα και τα μπαρ παραμένουν ανοικτά. Οι μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις συνεχίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα προσελκύοντας εκατοντάδες θεατών, αψηφώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κοινωνικής αποστασιοποίησης. H Premier League της Λευκορωσίας είναι τώρα το μοναδικό εν εξελίξει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ηπείρου.

Αλλά και ο ίδιος ο Λουκασένκο δεν έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, με το προηγούμενο Σάββατο να παίζει ακόμη και αγώνα χόκεϊ.

«Είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος παρά να ζήσεις στα γόνατα», είπε φορώντας πλήρη εξάρτιση χόκεϊ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. «Αυτό είναι υγιές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον αθλητισμό, ειδικά ο πάγος ο οποίος είναι πραγματικό φάρμακο κατά των ιών».

Η Λευκορωσία έχει ανακοινώσει επισήμως 94 κρούσματα κορωνοϊού και κανέναν θάνατο, ωστόσο οι επικρίσεις του Λουκατσένκο θέτουν υπό αμφισβήτηση τα στατιστικά στοιχεία, προειδοποιώντας ότι οι Αρχές ίσως υποβαθμίζουν τους αριθμούς καθώς η χώρα ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές αργότερα μέσα στη χρονιά.

Alexander Lukashenko


Ο Λουκασένκο είναι δεινός παίχτης χόκεϊ επί πάγου, ενώ πολλές φορές έχει αναμετρηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν (Πηγή: Sergei Chirikov/Pool Photo via AP)

Ο Λουκασένκο έχει κάνει τις δικές σου συστάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού, προτείνοντας οι Λευκορώσοι να πίνουν βότκα για να «δηλητηριάσουν τον ιό» ή να κάνουν σάουνα καθώς «όπως με ενημέρωσαν οι ειδικοί, στον Covid-19 δεν αρέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει στους 60 βαθμούς Κελσίου», προσθέτοντας ότι αν κάποιος δεν έχει αντισηπτικό χεριών, πρέπει να πίνει βότκα.

«Όταν βγείτε από την σάουνα, μην πλύνετε τα χέρια σας – πιείτε ένα σφηνάκι βότκα», δήλωσε. «Εγώ δεν πίνω και δεν το συνιστώ αλλά είμαι εντάξει με αυτό, είναι ανεκτό τουλάχιστον μέχρι την Ημέρα Νίκης στις 9 Μαΐου».

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συναινούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ελεχθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μία συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά

Η Λευκορωσία δεν έχει προς το παρόν κλείσει τα σύνορά της –τα μέτρα πρόληψης προς το παρόν περιορίζονται σε μία εντολή καραντίνας δύο εβδομάδων για όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Ωστόσο όλοι οι άλλοι γείτονές της, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, έχουν κλείσει τα δικά τους.

Ούτε η εργασία έχει σταματήσει, καθώς ο Λουκασένκο ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία. Λέει ότι εμπνεύστηκε από την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η θεραπεία για τον Covid-19 δεν πρέπει να είναι χειρότερη από τον ίδιο τον ιό.

«Μου αρέσουν πολύ οι τελευταίες του δηλώσεις», είπε ο Λουκασένκο για τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. «Είπε πως "αν δεν επιστρέψουμε αμέσως στις επιχειρήσεις και τη δουλειά, τότε πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν από ανεργία παρά από κορωνοϊό". Τώρα καταλαβαίνετε γιατί δεν έκλεισα τα εργοστάσια», τονίζει.

Πρωτοχρονιά σαν άλλοτε

Στην μετα-σοβιετική Κεντρική Ασία, κάποιοι τοπικοί άρχοντες βρίσκονται επίσης σε άρνηση σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Στο Τατζικιστάν, ένα απομονωμένο κράτος στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Εμομάλι Ραμόν συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των δημόσιων εμφανίσεών του και σκοπεύει να συγκαλέσει τη Βουλή στα μέσα Απριλίου

Την περασμένη εβδομάδα ο Ραμόν – ο οποίος αναφέρεται στα κυβερνητικά δελτία τύπου ως ο «ιδρυτής της Ειρήνης και της Εθνικής Ενότητας και Ηγέτης του Έθνους», επισκέφτηκε πόλεις στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Λουλουδιών της Δημοκρατίας, και παρέδωσε δώρα σε ορφανά παιδιά.

«Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Ηγέτη του Κράτους προκάλεσε μεγάλη ευφορία», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο Ραμόν διεξήγαγε επίσης μαζικούς εορτασμούς για το Νοουρούζ, την Περσική Πρωτοχρονιά, παίρνοντας μέρος σε πανηγυρισμούς σε κεντρικό στάδιο της πόλης Κουτζαντ στις 22 Μαρτίου. Το κυβερνητικό δελτίο τύπου έκανε λόγο για πλήθη θεατών που φορώντας την εθνική τους ενδυμασία παρακολούθησαν ένα πολύχρωμο χορογραφημένο θέαμα καθώς και την ομιλία του ηγέτη τους.

Το Ιράν, σε αντίθεση, περιέκοψε τα σχέδια εορτασμού για την Περσική Πρωτοχρονιά, απαγορεύοντας τα άσκοπα ταξίδια και κλείνοντας τα καταστήματα, αμέσως μετά το ξέσπασμα του Covid-19.

Τα παραπάνω πάντως δεν σημαίνουν ότι το Τατζικιστάν παίρνει τον κορωνοϊό εντελώς επιπόλαια. Η χώρα δεν έχει καταγεγραμμένα κρούσματα, ωστόσο στις 19 Μαρτίου διέκοψε τις διεθνείς πτήσεις – αποκόβοντας έτσι μια σημαντική οικονομική αρτηρία σε μία χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα των πολιτών της που εργάζονται ως μετανάστες στο εξωτερικό. Μάλιστα ο Ραμόν πρόσφατα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του γειτονικού Κιργιστάν πάνω σε μέτρα για την συγκράτηση της πανδημίας.

Γιατροσόφια της γιαγιάς

Το Τουρκμενιστάν, μία ακόμη πρώην σοβιετική δημοκρατία, είχε μια αποφασιστικά διαφορετική προσέγγιση. Του απομονωμένου κράτους ηγείται ο πρόεδρος Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, ένας άνθρωπος που έχει χτίσει μια αξιολάτρευτη καλτ προσωπικότητα ενώ προωθεί την λαϊκή ιατρική στα γραπτά του, τα οποία είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους δημόσιους αξιωματούχους.

Στις 13 Μαρτίου η συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου δεν περιείχε καμία αναφορά στον νέο κορωνοϊό ή το Covid-19, αλλά περιλάμβανε μια μακρά συζήτηση σχετικά με τα οφέλη από την καύση του yuzarlik (ένα αρωματικό αειθαλές πολυετές φυτό, που προσομοιάζει με τον απήγανο), ένα λαϊκό γιατροσόφι για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

«Ο πρώτος τόμος του βιβλίου του αρχηγού του κράτους, Φαρμακευτικά Φυτά του Τουρκμενιστάν, περιγράφει μεθόδους για την προετοιμασία και τη χρήση παρασκευασμάτων με απήγανο», αναφέρει η περίληψη. «Οι πρόγονοί μας το κρατούσαν σε σπίτια σε ματσάκια. Μερικές φορές οι άνθρωποι τα έκαιγαν το σπίτι τους και έτσι προλάμβαναν μολυσματικές ασθένειες».

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες του κόσμου αγωνίζονται για το πώς να χειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού - σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με εθελοντική απομόνωση - ο Μπερντιμουχαμέντοφ συνεχίζει να αφιερώνει χρόνο στο μεγάλο του πάθος: την ιππασία. Την Κυριακή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Τουρκμενιστάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος πέρασε την ημέρα στο ιππικό συγκρότημα Akhal-Teke, όπου ίππευσε ενώ άρχισε να εργάζεται για το καινούριο του βιβλίο.

Post-Soviet strongmen prescribe vodka, hockey and folk medicine against coronavirus, by Mary Ilyushina and Nathan Hodge, CNN