Κορωνοϊός - Γαλλία: Δεν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων λέει ο Φιλίπ
Άλλοι 319 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες σε νοσοκομεία της Γαλλίας από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.314, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αναρτήθηκαν σήμερα στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Με βάση τον νέο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τις 17.620 (+1.888). Από αυτούς τους ασθενείς, οι 4.273 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για απαγόρευση των μετακινήσεων, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως επειδή δεν ανέβαλε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.
«Τη στιγμή που πήραμε την απόφαση για καραντίνα, υπήρχαν λιγότερα από 8.000 κρούσματα και λιγότεροι από 200 νεκροί. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τη στιγμή που οι κυβερνήσεις πήραν αυτήν την απόφαση αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να πει ότι υπήρξε καθυστέρηση», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι η Γαλλία παρήγγειλε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο μάσκες, κυρίως από την Κίνα. Σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούνται 40 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα και αυτή τη στιγμή το απόθεμα επαρκούσε μόνο για τρεις εβδομάδες.
Γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, κατήγγειλαν την έλλειψη μασκών στη Γαλλία.
Παράταση δύο εβδομάδων των μέτρων καραντίνας
Εξάλλου χθες, Παρασκευή, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να παραταθεί για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου, η καραντίνα στη χώρα λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Μετά από αυτές τις πρώτες 10 ημέρες περιορισμού, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτού του επιδημικού κύματος. Έχει κατακλύσει την ανατολική Γαλλία και τώρα φτάνει στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία», εξήγησε ο Φιλίπ.
Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα έληγαν την επόμενη Τρίτη θα παραταθούν για δύο ακόμη εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο θα παραταθεί ξανά αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο λόγω της κατάστασης.
Τα νοσοκομεία του Παρισιού θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων δήλωσε ότι μια έξαρση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δείχνει ότι τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Παρίσι θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών, ενώ η κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο.
Το Παρίσι και τα προάστιά του έχουν τώρα πάνω από το ένα τέταρτο των 29.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται στη Γαλλία, με σχεδόν 1.300 ανθρώπους να βρίσκονται στην εντατική. Ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν χθες το βράδυ σε 1.696.
"Θα χρειαστούμε σαφώς βοήθεια στην Ιλ-ντε-Φρανς (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) επειδή αυτό που συνέβη στην ανατολική Γαλλία έρχεται τώρα εδώ", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.
Αυτός αναφερόταν στην περιοχή Γκραντ Εστ, όπου σημειώθηκε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της COVID-19 στη Γαλλία και όπου τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη και ο στρατός βοηθάει στη μεταφορά κάποιων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες πόλεις.
"Θα βρεθούμε στο όριο των δυνατοτήτων μας σε 24 ή 48 ώρες. Θα χρειαστεί να υπάρξει μεγάλη αλληλεγγύη ανάμεσα στις περιοχές, τα νοσοκομεία και να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα μεταφερθούν", πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι στην περιοχή του Παρισιού αγωνίζονται για την εξασφάλιση περισσότερων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και ιατρικού προσωπικού, όπως και για να μοιράσουν το φορτίο των νοσηλευομένων σε όλη την πρωτεύουσα και τα ευρύτερα προάστιά της.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στις 17 Μαρτίου απαγόρευση κυκλοφορίας για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, αλλά γιατροί δηλώνουν ότι αναμένουν ένα κύμα κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στα πάρκα και τους δρόμους πριν περιοριστούν κατ'οίκον.
"Αν αφήσουμε τα νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα μόνα τους και αφήσουμε κάθε περιοχή που έχει καταλάβει η επιδημία να τα βγάλει πέρα μόνη της, τότε θα οδηγηθούμε σε καταστροφή", κατέληξε ο Βαλτού.