ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στη δικαιοσύνη έμποροι και κάτοχοι όπλων στις ΗΠΑ για να μην κλείσουν τα οπλοπωλεία

Κορωνοϊός: Στη δικαιοσύνη έμποροι και κάτοχοι όπλων στις ΗΠΑ για να μην κλείσουν τα οπλοπωλεία
AP Photo

Κάτοχοι όπλων, έμποροι όπλων και οργανώσεις υπεράσπισης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας προσέφυγαν χθες Παρασκευή στη δικαιοσύνη, για να εμποδίσουν τις αρχές της Καλιφόρνιας να κλείσουν τα οπλοπωλεία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι υποκειμενικές πολιτικές απόψεις είναι άσχετες μπροστά στην εξής αλήθεια: τα οπλοπωλεία με άδεια είναι εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι εγγυώνται την τήρηση ενός δικαιώματος κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα. Τελεία», αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ.

Η προσφυγή στρέφεται εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος διέταξε τον περιορισμό των κινήσεων του πληθυσμού της πολιτείας, με εξαίρεση μόνο τη λειτουργία «απαραίτητων υποδομών», αφήνοντας στους σερίφηδες των διαφόρων κομητειών την διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι τα οπλοπωλεία σε αυτή την κατηγορία.

Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, εναντίον του οποίου στρέφεται επίσης η προσφυγή, έκρινε την Πέμπτη ότι τα οπλοπωλεία πρέπει να κλείσουν.

Πανίσχυρο λόμπι

Μολονότι χαρακτηρίζουν «αξιοσημείωτη» την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, οι προσφεύγοντες, ανάμεσά τους το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, επιχειρηματολογούν πως δεν αποτελεί «δικαιολογία» για την παραβίαση της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται, κατά τη θέση τους, το δικαίωμα της οπλοφορίας.

Απεναντίας, συνεχίζουν, «οι πωλητές όπλων και πυρομαχικών ασκούν ίσως τη σημαντικότερη εμπορική δραστηριότητα, καθώς επιτρέπουν στους Καλιφορνέζους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, τους δικούς τους και τις ιδιοκτησίες τους» σε αυτή την ταραγμένη περίοδο.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο (πάνω από 100.000), ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 1.500 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας. Από το ξέσπασμά της, χιλιάδες Αμερικανοί — το ένα τρίτο εκ των οποίων διαθέτει τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο — έσπευσαν σε οπλοπωλεία για να προμηθευτούν όπλα ή πυρομαχικά.

Ωστόσο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται, γίνεται διάλογος για το αν τα οπλοπωλεία πρέπει να μείνουν ανοικτά ή όχι. Ενώ το Τέξας, το Οχάιο και το Μίσιγκαν έχουν χαρακτηρίσει «απαραίτητη» τη λειτουργία τους, οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι, που αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας, έχουν διαφορετική θέση.

Οι υποστηρικτές των περιορισμών στην πώληση όπλων προειδοποιούν εναντίον του αυξημένου κινδύνου δυστυχημάτων και αυτοκτονιών, καθώς ολοένα περισσότερες οικογένειες δέχονται εντολή να μείνουν στα σπίτια τους — όπου υπάρχουν όπλα.

Το 2019 έχασαν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων, εκ των οποίων 24.000 αυτοκτόνησαν.