ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τρια δισ. άνθρωποι σε lockdown ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο ιός απειλεί την ανθρωπότητα

AP Photo/Robert F. Bukaty

Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες εγκλεισμού προκειμένου να αποκοπεί η μετάδοση του φονικού κορωνοϊού για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησανότι απειλεί την ανθρωπότητα.

Καθώς ο παγκόσμιος αριθμός νεκρών φτάνει πλέον τους 20.000 ανθρώπους, η Ισπανία ακολουθεί την Ιταλία σε θύματα τα οποία υπερβαίνουν εκείνα της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός πριν τρεις μήνες.

«Ο COVID-19 απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας – και το σύνολο της ανθρωπότητας πρέπει να παλέψει», δήλωσε προ ημερών ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες, ανακοινώνοντας πρόσθετη βοήθεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων προς βοήθεια των φτωχών του πλανήτη.

«Η παγκόσμια δράση και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας. Η ξεχωριστή απάντηση κάθε χώρας δεν θα είναι αρκετή».

Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να ξοδέψει 2 τρισεκ. δολάρια για να ανακόψει την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών παίρνουν ακόμη πιο δραματικά μέτρα προκειμένου να συγκρατήσουν την ασθένεια.

Μετά την απόφαση της Ινδίας να διατάξει το 1,3 δισεκ. του πληθυσμού της να μείνουν στο σπίτι, ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται περιορισμούς στη μετακίνηση και την καθημερινότητά τους ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια.

Η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ασθενών οι οποίοι την Τετάρτη εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα το εφαρμόσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανακήρυξε την περασμένη εβδομάδα δημόσια αργία ενώ ανέβαλε μια κρίσιμη ψηφοφορία για τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παρέχουν βοήθεια ο ένας τον άλλον και να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και των Αρχών.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον ανταποκρίθηκε, έστω και καθυστερημένα, στο αίτημα των πολιτών για λήψη αυστηρών περιορισμών την ώρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Οι G20 θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη επείγουσα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν για μία παγκόσμια αντίδραση στην κρίση, όπως και οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρείται το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Η Κίνα έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην επαρχία Χουμπέι –το αρχικό επίκεντρο του ιού- μετά την ανακοίνωση 0 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Πλήθη ανθρώπων στοιβάχτηκαν σε τρένα και λεωφορεία καθώς η επαρχία με τους περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους εκμεταλλεύτηκαν την πρώτη τους ευκαιρία μετά από καιρό να ταξιδέψουν.


Πηγή: AP Photo

Στον αντίποδα, η Ισπανία είδε τον αριθμό των νεκρών της να εκτοξεύεται, καθώς 738 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 432 εκατ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει ιατρικές προμήθειες από το Πεκίνο.

«Άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι»

Ο νοσοκόμος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο La Paz στη Μαδρίτη, Guillen del Barrio, περιγράφει τη δραματική κατάσταση: «Είναι πραγματικά σκληρό, εμπύρετοι άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην αίθουσα αναμονής. Πολλοί συνάδελφοί μου έκλαιγαν καθώς άνθρωποι πέθαιναν μόνοι χωρίς να μπορούν να δουν την οικογένειά τους για τελευταία φορά.

Η Ισπανία, η Ιταλία ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Γαλλία και έξι ακόμη χώρες της ΕΕ προκειμένου να πείσουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να συμφωνήσουν στην έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου προκειμένου να μειωθούν τα κόστη δανεισμού και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της ευρωζώνης.

Κρούσματα κορωνοϊού εξαπλώνονται όμως και στη Μέση Ανατολή όπου στο Ιράν οι νεκροί φτάνουν τους 2.000 και στην Αφρική όπου το Μάλι ανακοίνωσε τον πρώτο του ασθενή και πολλές χώρες τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να αναβάλλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες του να μείνουν σπίτι αυτό το σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας για πιθανή «έκρηξη» του ιού.

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει πολλές αθλητικές δραστηριότητες, αναγκάζοντας σε ακύρωση ή αναβολή τους.

«Επένδυση πολεμικού επιπέδου»

Η οικονομική ζημιά του ιού – και των lockdowns- είναι επίσης τεράστια, ενώ εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια ύφεση χειρότερα από εκείνη μιας δεκαετίας πριν.

Ωστόσο οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για ένα πακέτο στήριξης ύψους σχεδόν 10% της οικονομίας τους, μία «ένεση» που ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ χαρακτήρισε ως «επένδυση ανάλογης εκείνης σε καιρό πολέμου».

Την ίδια ώρα σχεδόν 130 εκατομμύρια Αμερικανοί (40% του πληθυσμού των ΗΠΑ) είναι ήδη ή αναμένεται σύντομα να μπουν σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πολιτείας, της Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα αρθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, ωστόσο την αισιοδοξία του δεν φαίνεται να μοιράζονται οι παγκόσμιοι ηγέτες.


Πηγή: AP Photo/Eric Gay

Αγχωμένοι Ινδοί έσπευσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία καθώς η κυβέρνηση διέταξε τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη να μείνει στο σπίτι του για τρεις εβδομάδες.

«Προκειμένου να σωθεί η Ινδία, κάθε πολίτης της, εσείς, η οικογένειά σας… κάθε δρόμος, κάθε γειτονιά τίθεται σε lockdown», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι.

Κι ενώ οι Ινδοί φοβούνται για μεγάλες ελλείψεις στην αγορά τροφίμων, το Ιράν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων, μια κίνηση στην οποία προέβη ενώ ήδη μετράει περισσότερους από 2.000 νεκρούς.

Πολλές κυβερνήσεις ακούν τους ειδικούς υγείας να προειδοποιούν ότι ο μόνος τρόπος για να καθυστερήσουν την πανδημία –και να σωθούν οι ζωές των μεγαλύτερων και των ευπαθών- είναι η επιβολή μέτρων «κοινωνικής απομόνωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης