Πρόθυμη η Γερμανία να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του NATO για την ανάσχεση των προσφύγων
Η Γερμανία προτίθεται να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αποστολή του NATO για να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα (10/2) στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), μία ημέρα πριν συζητηθεί το σχετικό αίτημα.
Καθώς οι προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, δεν μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα -παρά τη συμφωνία που συνήψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα-, η Γερμανία και η Τουρκία εξέπληξαν τους εταίρους τους αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι θα θέσουν το ζήτημα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, μία πιθανή ιδέα θα μπορούσε να είναι το NATO να επιτηρεί τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και να διαβιβάζει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές, ώστε αυτές να καταδιώκουν τους διακινητές.
«Είναι θετικό το ότι η Τουρκία ζήτησε από το NATO να εντείνει τη ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των εγγυητικών μέτρων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους.
«Η Γερμανία θα λάβει μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλντενμπεργκ (Jens Stoltenberg) δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τις κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα να μελετήσουμε τι μπορεί να κάνει το NATO».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη δεν ζήτησαν από τη στρατιωτική συμμαχία να αντιμετωπίσει μια «απειλή». «Βλέπετε εσείς καμιά απειλή;», ρώτησε ο Αβραμόπουλος τους δημοσιογράφους. «Μιλάμε για ανθρώπινα όντα». Εκτός αυτών επισήμανε πως η όποια απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιμετωπίζει την κρίση.
Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτήσεων από δημοσιογράφους για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναλάβει να κάνει το NATO, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον (Michael Fallon) απάντησε: «Οτιδήποτε βοηθά να σωθούν ζωές στην ανατολική Μεσόγειο και συμβάλει να εμποδιστεί το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενο».
Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Οι αριθμοί των προσφύγων δεν μειώνονται φέτος, παρά τον χειμώνα.
Το NATO έχει ήδη αναπτύξει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας και να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα για την αντιμετώπιση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία αλλά και των παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.