ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το Ιράν προειδοποιεί για δεύτερο κύμα του ιού

(AP Photo/Vahid Salemi)

Το Ιράν ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι, καθώς ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες που εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές για την αναχαίτιση της πανδημίας.

«Δυστυχώς, ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της (ιρανικής) Πρωτοχρονιάς... Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού» είπε ο Ραμπιέι.

«Όλα τα ταξίδια μεταξύ των πόλεων απαγορεύονται και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 143 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας Covid-19 στους 2.077 νεκρούς σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως.

«Οι συνάδελφοί μας κατέγραψαν 2.206 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19» στο σύνολο των ιρανικών επαρχιών τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Κιανούς Τζαχανπούρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το Ιράν μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα του νέου κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για χαλάρωση ή αναστολή των κυρώσεων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την «χαλάρωση ή αναστολή» των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα, κατά την διάρκεια «αυτής της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας».

«Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν εκτεταμένες και ρεαλιστικές εξαιρέσεις στις κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και να χορηγηθούν ταχείες και ευέλικτες άδειες» για την τροφοδοσία και την προμήθεια αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ύπατη αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ.

«Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσο για λόγους παγκόσμιας δημόσιας υγείας όσο και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες αυτές, οι επιμέρους κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν ή να ανασταλούν. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας, η παρεμπόδιση των ιατρικών υπηρεσιών σε μία χώρα αυξάνει τους κινδύνους για όλους».

Η ύπατη αρμοστής επιμένει ιδιαιτέρως για την κατάσταση στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την επιδημία του κορωνοϊού μαζί με την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία, τονίζοντας ότι εκθέσεις έχουν επανειλημμένως τονίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών στην πρόσβαση σε φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και στολές προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Ήδη, περισσότερα από 50 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράν από την εμφάνιση της επιδημίας στην χώρα εδώ και πέντε εβδομάδες, επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ, που ανησυχεί επίσης και για την εξάπλωση της επιδημίας στις γειτονικές χώρες του Ιράν, «πράγμα που θα θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας χωρών όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης