Κορωνοϊός: Τέλος το lockdown στην «πατρίδα» της πανδημίας
Οι αρχές της πόλης Γουχάν στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο, θα άρουν στις 8 Απριλίου όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί έπειτα από περισσότερο από δύο μήνες, κι ενώ οι κάτοικοι πασχίζουν να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.
Στην υπόλοιπη επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γυχάν, η άρση των περιορισμών ξεκινά ήδη από αύριο 25 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από την επαρχία ελεύθερα. Το ίδιο θα ισχύσει λίγες ημέρες αργότερα και για την Γουχάν.
Αρχικά θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μόνο όσοι θεωρούνται υγιείς. Η Γουχάν είχε τεθεί σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου.
Η χαλάρωση των μέτρων έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της Χουμπέι ότι ο αριθμών των νέων μολύνσεων έπεσε στο μηδέν από τις 19 Μαρτίου από μια επιδημία που μόλυνε περισσότερους από 80.000 Κινέζους και σκότωσε περισσότερους από 3.200.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει έκτοτε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να δαμάσει το ξέσπασμα του ιού, ενώ στις 10 Μαρτίου επισκέφτηκε τη Γουχάν, πρωτεύουσα της Χουμπέι, για πρώτη φορά από την εμφάνιση του ιού.
Αλλά με τον κορωνοϊό να επεκτείνεται πλέον σε ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, με την Ευρώπη να αναφέρει πλέον περισσότερους θανάτους σε σχέση με την είναι, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πασχίζει να ανακτήσει τους κανονικούς ρυθμούς της.
Blame game ΗΠΑ - Κίνας για τον ιό
Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε σε μία σειρά από tweets πως η πανδημία της covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες των Αμερικανών για την εστία του κορωνοϊού.
«Πόσα κρούσματα της covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;», διερωτάται η κινεζική πρεσβεία, με τη μορφή υπαινιγμών χωρίς να παραθέτει όμως επιστημονικά στοιχεία ως έρεισμά τους.
Οι ΗΠΑ άραγε «δεν προσπάθησαν να κρύψουν την πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός πίσω από τη γρίπη;», προσθέτει η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι απαγορευμένο στην Κίνα και στο οποίο κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες και φήμες για την covid-19.
Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι συνδέει πλέον ανοικτά την επιδημία με «το αιφνίδιο κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ».