Κορωνοϊός - Βρετανία: Αλλαγή στρατηγικής ζητούν οι επιστήμονες - «Μπορεί να στοιχίσει 70.000 ζωές»
Η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Βρετανία για την επιβράδυνση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 70.000 επιπλέον θανάτους φέτος, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του University College του Λονδίνου (UCL), του πανεπιστημίου του Cambridge και του κέντρου ερευνών Health Data Research UK, η τωρινή προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να στοιχίσει επιπλέον 70.000 ζωές.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του συστήματος υγείας της χώρας NHS για να εκτιμήσουν το ποσοστό θνησιμότητας του πληθυσμού υψηλού κινδύνου μπροστά στη νόσο Covid-19 και να υπολογίσουν την πιθανότητα που έχουν αυτά τα πρόσωπα θα μολυνθούν, βάσει διαφορετικών σεναρίων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το 20% του πληθυσμού στη Βρετανία είναι υψηλού κινδύνου (άνω των 70 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα). Αυτό αντιπροσωπεύει 13 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων θα πέθαιναν κάτα μέσο όρο φέτος 600.000, ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η πανδημία.
Όμως, το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει στους επαγγελματίες υγείας περαιτέρω πίεση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με τους συντάκτες.
«Όλα τα μοντέλα που έχουμε δει έως σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τους κινδύνους της συννοσηρότητας», σχολίασε ο Αμιτάβα Μπανερζί, ερευνητής του UCL, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης στο θέμα της υπερβολικής θνησιμότητας.
«Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Ο αριθμός των 70.000 είναι το αποτέλεσμα σεναρίων σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα που συνδέεται με τον κορωνοϊό σε διάστημα ενός έτους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία εφάρμοσαν δραστικά μέτρα καραντίνας, η βρετανική στρατηγική πρέπει να βελτιωθεί, υποστήριξε ο ερευνητής.
«Προσπαθούμε όλοι να κατανοήσουμε γιατί δεν κάνουμε περισσότερα στη Βρετανία (...). Εάν είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών» υπογράμμισε.
Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» και τι φοβάται ο Μπόρις Τζόνσον
Διάγγελμα Τζόνσον το βράδυ - Στα 6.650 τα κρούσματα
Επιπλέον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέρχεται σε 335, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 6.650 σήμερα από 5.683 χθες.
Ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στις 22.30 ώρα Ελλάδας, μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ. Το διάγγελμά του θα αφορά την εφαρμογή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συνέστησε σήμερα σε όλους τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό και έχει προκαλέσει το κλείσιμο αεροπορικών οδών και χερσαίων συνόρων.
«Προτρέπουμε έντονα τους Βρετανούς ταξιδιώτες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τώρα, όσο υπάρχουν εμπορικές οδοί για να το κάνουν» επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ.
«Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις και όλο και περισσότερα αεροδρόμια κλείνουν, ορισμένα χωρίς προειδοποίηση».
«Εάν βρίσκεστε σε διακοπές στο εξωτερικό, τώρα είναι η στιγμή να επιστρέψετε στην πατρίδα, ενώ ακόμα μπορείτε» τονίζει ο Ράαμπ.