ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Σήμερα η απόφαση για εμπλοκή στο προσφυγικό

REUTERS/Yves Herman

To NATO θα εξετάσει την πρόσκληση για ναυτικές αποστολές στο Αιγαίο για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής από την Τουρκία.

"Θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων και θα εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση," δήλωσε ο κ. Στολντεμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στους δημοσιογράφους σήμερα.

Η ναυτική αποστολή, που θα συζητηθεί σήμερα και αύριο σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, προκαλεί αντιδράσεις με κύριο επιχείρημα ότι δεν γίνεται οι στρατιώτες να απωθούν άμαχο πληθυσμό που διαφεύγει από μια εμπόλεμη σύγκρουση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτε Σταϊνμάγερ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών", χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει αναγνωριστικό ρόλο στην δράση των διακινητών.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη γερμανοτουρκική πρόταση ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θέση που επανέλαβε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης