ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάνω από 6.400 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο – Περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας

AP Photo/Aaron Favila

Περισσότερους από 6.400 ανθρώπους έχει σκοτώσει πλέον η πανδημία του νέου κορωνοϊού με περίπου 169.000 να είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο John Hopkins όπως αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες πηγές, με το επίκεντρό του να εστιάζεται πλέον στην Ευρώπη και την Κίνα να ανακοινώνει όλο και λιγότερα κρούσματα και θανάτους.

Κι ενώ η Κίνα ανακοινώνει πλέον διψήφιους αριθμούς θυμάτων και νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχοντας συνολικά καταγράψει 3.213 νεκρούς), οι 368 νεκροί της Ιταλίας μέσα σε ένα 24ωρο αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της γειτονικής χώρας.

Σε αρκετά καλύτερη κατάσταση εμφανίζεται πλέον η Νότια Κορέα, χώρα που έχει εμφανίσει πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Οι αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 74 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα [τοπική ώρα] γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 8.236.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ξεπέρασε τα 100 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ήταν διψήφιος για πρώτη φορά έπειτα από 23 ημέρες προχθές Σάββατο, κατά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή.

Επιβεβαιώθηκε ένας νέος θάνατος, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 σε 76 στη Νότια Κορέα, τη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία στην Ασία μετά την Κίνα.
Συνολικά 303 επιπλέον ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν βγει από τα νοσοκομεία στους 1.137.

Η επιδημία είχε κορυφωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, με 8.205 κρούσματα να καταγράφονται από τη 19η Φεβρουαρίου ως τη 15η Μαρτίου, παρά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Η μητρόπολη Ντέγκου, επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, έχει κηρυχθεί από τις αρχές «ζώνη καταστροφής». Η πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η έδρα μιας χριστιανικής αίρεσης που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση.

Από την 3η Ιανουαρίου, έχουν εξεταστεί πάνω από 274.000 άνθρωποι, εκ των οποίων η διάγνωση για τους 251.297 ήταν αρνητική και 14.971 τελούν υπό επιτήρηση.

ΗΠΑ: Έκλεισαν σχολεία και μπαρ στη Νέα Υόρκη

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα αναγκάστηκε να πάρει και η Νέα Υόρκη, κλείνοντας τη Δευτέρα σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και άλλα κέντρα εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το ξέσπασμα του ιού. Ο δήμαρχος της πόλης Bill de Blasio έκανε λόγο για «απειλή χωρίς προηγούμενο, και πρέπει να απαντήσουμε με λογική εμπόλεμης κατάστασης».

Στις ΗΠΑ 69 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό ενώ 3.774 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έκτακτα μέτρα σε πολλές χώρες

Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης προκειμένου να εμποδίζουν την καθολική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Μία από αυτές η Νέα Ζηλανδία, με τις αρχές της να απαγορεύουν από σήμερα τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους νεοεισερχόμενους στη χώρα παραβιάζουν τους κανονισμούς για την καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και κανέναν θάνατο.

Η Άρντερν προειδοποίησε επίσης ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδημία covid-19 ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερες από την παγκόσμια κρίση» του 2008 και δεσμεύθηκε ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνησή της θα απαλύνει το βάρος στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων ισχύει για τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια και τις αθλητικές εκδηλώσεις, όμως προς το παρόν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξαιρούνται.

Η Άρντερν ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς θα μπορούν να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, εξήγησε. Περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με την Άρντερν.

Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, σε επίπεδο ρεκόρ, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε καθώς προετοιμάζεται για πλήγμα στην οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στην έκδοση «κόκκινης ταξιδιωτικής οδηγίας» προχώρησε το Χονγκ Κονγκ παροτρύνοντας τους πολίτες του να αναπροσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ιρλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς η πόλη κλιμακώνει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα έχει γίνει σύσταση και προς τους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ να αναβάλουν τις επισκέψεις στο εξωτερικό, όταν αυτές δεν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να γίνουν.

Μετά την ανακοίνωση νέων κρουσμάτων, απαγορεύσεις ανακοίνωσε και η Τουρκία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών για 8 ημέρες ανακοίνωσε και η Πράγα. Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της χώρας για διάστημα 8 ημερών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στο διάστημα αυτό οι Τσέχοι θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν ψώνια, να επισκέπτονται μέλη της οικογένειάς τους ή γιατρό, να φροντίζουν τα κατοικίδια ζώα τους, να αγοράζουν βενζίνη ή να κάνουν βόλτες στο ύπαιθρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Κίνα: Συρρίκνωση της παραγωγής για πρώτη φορά από το 1990

Μπορεί η κατάσταση στην Κίνα να εξομαλύνεται μέρα με την ημέρα, η χώρα όμως αποκάλυψε σήμερα μια σειρά δυσοίωνων οικονομικών δεικτών για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, με φόντο την πανδημία του κορωοϊού: η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια ενώ οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

«Η επιδημία του νέου κορονοϊού έπληξε την οικονομική δραστηριότητα τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς», διαπίστωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, «όμως, γενικά, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι διαχειρίσιμες».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν αναμφίβολα πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 3% και μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%.

Η δημοσιοποίηση των δεικτών αυτών καταγράφεται τη στιγμή που η Κίνα συνεχίζει τη μάχη εναντίον της πανδημίας, που παρέλυσε την οικονομία της το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων που επέβαλε το Πεκίνο για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να διευκολύνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις, ώστε να υποστηριχθεί η λεγόμενη πραγματική οικονομία. Έτσι, μείωσε τον λόγο των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να κρατούν οι τράπεζες κατά μισή μονάδα, στο 1%. Αυτό αναμένεται να αποδεσμεύσει 550 δισεκ. γιούαν (70,6 δισεκ. ευρώ) που μπορούν θεωρητικά να διατεθούν σε δανειακές χορηγήσεις.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα είναι η πρώτη από το 1990.

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση

Οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό εξάλλου μειώθηκαν κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν ότι θα μειώνονταν κατά 2,8%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,2% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί μήνες για να συνέλθει. Εξάλλου, η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο προκαλεί φόβους για παγκόσμια ύφεση, άρα υποχώρηση της ζήτησης για αγαθά παραγόμενα στην Κίνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν το μισό, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 6% που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς. Το 2020 συνολικά, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ρυθμό που εάν επαληθευτεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα είναι επίσης ο χαμηλότερος από το 1990.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης