ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Λομβαρδία: Οι γιατροί επιλέγουν πλέον ποιον θα φροντίσουν

Κορωνοϊός - Λομβαρδία: Οι γιατροί επιλέγουν πλέον ποιον θα φροντίσουν
Claudio Furlan / LaPresse via AP

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στη βόρεια Ιταλία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού περιέγραψε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece η δημοσιογράφος Δανάη Δασοπούλου, που διαμένει στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, μία από τις ιταλικές περιφέρειες που βρίσκονται σε συναγερμό.

Όπως τόνισε η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη από το ξέσπασμα της κρίσης με 1.492 νέα κρούσματα, ενώ το Μπέργκαμο κατέχει την πρωτιά με 977 κρούσματα.

Πρόσθεσε πως αναισθησιολόγος νοσοκομείου δήλωσε στην Corriere Della Sera ότι οι γιατροί επιλέγουν ποιον να φροντίσουν και ποιον όχι, όπως σε κάθε πόλεμο, και πως η απόφαση λαμβάνεται με βάση την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Δείτε το βίντεο:



Όπως σημείωσε, μέχρι τις 3 Απριλίου δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια πόλη στην άλλη, εκτός και αν συντρέχει επαγγελματικός λόγος ή λόγος υγείας, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν τόνισε ότι για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού θα διενεργούνται και έλεγχοι από την αστυνομία. Για παράδειγμα -είπε- ένας πολίτης που ζει στο Μπέργκαμο αλλά εργάζεται στο Μιλάνο μπορεί να μεταβεί εκεί, αλλά αν ελεγχθεί θα του ζητηθεί να αποδείξει εγγράφως ότι ο λόγος της μετακίνησής του είναι επαγγελματικός. Ρητή απαγόρευση ισχύει για όσους βρίσκονται σε καραντίνα και για όσους έχουν διαγνωστεί με το ιό, ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται έχουν ποινή φυλάκισης έως 3 μηνών και πρόστιμο 206 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Δανάη Δασοπούλου, πολλοί αψήφησαν τα μέτρα και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό αντί να μείνουν στο σπίτι τους αποφάσισαν να ξεχυθούν στα πάρκα και τα χιονοδρομικά κέντρα, με αποτέλεσμα την έντονη αποδοκιμασία από συμπολίτες τους που μέσω διαδικτύου τους χαρακτήριζαν ανεύθυνους.

Παράλληλα, σημείωσε, το βράδυ του Σαββάτου διέρρευσε το προσχέδιο του διατάγματος, το οποίο ανέφερε τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες πολιτών που είχαν καταγωγή από το Νότο και εργάζονται στη Λομβαρδία να σπεύσουν στους δυο κυριότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μιλάνου με προορισμό τον τόπο καταγωγής τους. Τα βαγόνια, ωστόσο, ήταν ασφυκτικά γεμάτα και ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Όπως εξήγησε, κάποιοι φορούσαν μάσκες και κάποιοι όχι και η ένταση που προκλήθηκε ήταν αναμενόμενη.

Σημείωσε, καταληκτικά, ότι οι περιφέρειες του Νότου έδρασαν πολύ γρήγορα και πραγματοποιούν ελέγχους με υγειονομικό προσωπικό στους σταθμούς, όπου πρόκειται να αφιχθούν πολίτες από την πορτοκαλή ζώνη, ενώ μετέφερε την έκκληση της περιφερειάρχη Καλαβρίας προς τους πολίτες για να μην πηγαίνουν στους τόπους καταγωγής τους, γιατί οι δομές υγείας δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε επίσης

Σε καραντίνα το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες οκτώ ημέρες για την Ιταλία σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία μετά την Κίνα και αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, κατεγράφησαν 133 θάνατοι εξαιτίας του ιού SARS-CoV-2.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει τεθεί σε καραντίνα από την Κυριακή -πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη- με στόχο να ανασχεθεί η εξάπλωση του Covid-19, που μετρά τουλάχιστον 109.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο σε 3.892 ανθρώπους.

Εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, στη βόρειο Ιταλία ανησυχούν ότι αυτό θα καταρρεύσει, καθώς από κάποιο σημείο και μετά δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 26 Μαρτίου η Ιταλία θα έχει 18.000 νοσούντες, εκ των οποίων μεταξύ 2.700 και 3.200 θα χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέουν. Δραματική έκκληση απευθύνουν οι Αρχές στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν είναι ανάγκη είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για να προμηθευτούν τρόφιμα ή για λόγους υγείας.

Λόγω του κορεσμού του συστήματος Υγείας ο κίνδυνος είναι αυξημένος και για τους πάσχοντες από άλλες ασθένειες, καθώς το προσωπικό και οι υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν αμέσως στα περιστατικά. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι, ενώ ένα ασθενοφόρο έφθανε σε λίγα λεπτά για να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό επεισόδιο, τώρα χρειάζεται αρκετά περισσότερος χρόνος, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τη ζωή του ασθενούς.