ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Κανένα νέο κρούσμα στην ηπειρωτική Κίνα ενώ η χώρα επανέρχεται αργά στους ρυθμούς της

AP Photo/Ng Han Guan

Μηδενικός ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο απολογισμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, με τις Αρχές ωστόσο να παραμένουν σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα σαράντα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν.

Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.

Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.

Μολονότι η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.

Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές επαγρυπνούν διότι δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Χθες έλαβαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Σάββατο, μικρό ξενοδοχείο όπου παρέμεναν σε καραντίνα άνθρωποι που υπήρχε ανησυχία πως έχουν μολυνθεί στην επαρχία Φουτζιάν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 10 εξ αυτών.

Από τους 71 ανθρώπους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στην πόλη Κουανγκτζού όταν το κτίριο κατέρρευσε, οι 58 τελούσαν σε καραντίνα, διευκρίνισε ο δήμος.

Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο.

Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Γουχάν.

Το σύνολο των θανάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασε τους 500, με τα περισσότερα θύματα να αναφέρονται στην Ιταλία και στο Ιράν. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε άλλες χώρες — στις ΗΠΑ, πλησίαζαν τα 550.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δυσκολεύτηκε να αντιδράσει στην επιδημία εξαιτίας αυτών που αποκάλεσε ατελών δεδομένων από την Κίνα, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να λάβει ενημέρωση από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αντιδρώντας, η Ημερησία της Κίνας, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, αντέτεινε σε κύριο άρθρο της σήμερα ότι η εξάπλωση του κοροναϊού στις ΗΠΑ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέδρασε έγκαιρα παρότι είχε λάβει ενημέρωση από το Πεκίνο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διατυπώνεται ένας τέτοιος ανυπόστατος ισχυρισμός από τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, διότι ουδέποτε έπαψε να κατηγορεί την Κίνα αφότου ξέσπασε η επιδημία», τονίζεται στο άρθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης