Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας – 133 θάνατοι σε 24 ώρες
Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας σε καραντίνα έθεσε την Κυριακή η κυβέρνηση της χώρας που πλήττεται πλέον βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη πλην της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, με στόχο να ανασχεθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, που έχει μολύνει τουλάχιστον 109.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο και προκάλεσε έναν πρώτο θάνατο στην αφρικανική ήπειρο σε σύνολο 3.800.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.
Άλλοι 133 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 καταγράφηκαν τις περασμένες 24 ώρες.
Τα μέτρα περιορισμού, που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη.
Οι 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν μέσα σε αυτή την «κόκκινη ζώνη» θα δουν τις μετακινήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοικτά προς το παρόν. Τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν επίσης ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.
Με την ανακοίνωση των ενισχυμένων περιορισμών, χιλιάδες πολιτών άρχισαν να συρρέουν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από την περιοχή.
Στον ιταλικό βορά δεκάδες αστυνομικοί και ιατρικό προσωπικό φωρώντας μάσκες και ολόσωμες προστατευτικές φόρμες περίμεναν στο Σαλέρνο, στην Καμπάνια, για επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στα νυχτερινά τρένα από τη Λομβαρδία εν μέσω φόβων για πιθανή εξάπλωση του ιού.
«Οι διαρροή των νέων περιορισμών στις ειδήσεις είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να προσπαθήσουν να το σκάσουν, προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που η εφαρμογή των μέτρων προσπαθεί να πετύχει, δήλωσε ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, καθηγητής μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο. «Δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς που ‘δραπέτευσαν’ θα είναι μολυσμένοι με την ασθένεια».
Το ριζοσπαστικό μέτρο που ανακοίνωσε χθες η Ρώμη παραπέμπει σε αυτά που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία της ασθένειας COVID-19 τον Δεκέμβριο (56 εκατομμύρια κάτοικοι σε καραντίνα).
Η πλέον πληττόμενη χώρα
Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά.
Στο Μιλάνο, οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, σχεδόν άδειοι, χθες Κυριακή. Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία.
Αιματηρές εξεγέρσεις στις ιταλικές φυλακές λόγω κορωνοϊού - Τουλάχιστον ένας νεκρός
Μουσεία, γήπεδα, πισίνες, ντισκοτέκ, παμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες παιγνίων και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων θα πρέπει να κλείσουν, ορίζει το διάταγμα που υπέγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.
Αυξάνει τις δαπάνες ο Κόντε
Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ' αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Ο Κόντε πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πλήρως» την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%.
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη
Η ανησυχία εξαπλώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε χθες να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα (και) στη Γερμανία: καταγράφονται πλέον 847, δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι μία εβδομάδα νωρίτερα.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού, τον πρώτο στην αφρικανική ήπειρο. Επρόκειτο για 60χρονο Γερμανό. Παράλληλα, κρουαζιερόπλοιο με 171 επιβάτες, ανάμεσά τους 101 ξένους τουρίστες, εκκενώθηκε στο Λούξορ (νότια) μετά την επιβεβαίωση 45 κρουσμάτων, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Αίγυπτο σε τουλάχιστον 48.
Στη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε ο «προσωρινός» αποκλεισμός της επαρχίας Κατίφ (ανατολικά), όπου κυριαρχεί η σιιτική μειονότητα και όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τα 11 από τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που επέστρεψαν από το Ιράν.
Ενώ στη Μόσχα, ανακοινώθηκε πως όποιος δεν τηρεί την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Μειώνονται τα κρούσματα σε Κίνα, Ν. Κορέα
Εν τω μεταξύ, σαράντα νέα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός μειωμένος από τα 44 κρούσματα που καταγράφονταν το Σάββατο.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 από τον Δεκέμβριο ως χθες ανήλθε σε 80.735 στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε εξάλλου σε 3.119 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς χθες διαπιστώθηκαν 22 νέοι θάνατοι ασθενών.
Στην κεντρική επαρχία Χουμπέι αναφέρθηκαν οι 21 από τους θανάτους αυτούς, εκ των οποίων 18 στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Γουχάν. Ο 22ος θάνατος καταγράφηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε σε συνολικά 7.382 και το σύνολο των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει στην επιδημία έφθασε τους 51 μέχρι χθες τα μεσάνυκτα, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Χθες Κυριακή καταγράφηκαν 248 νέα κρούσματα μόλυνσης και ένας νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο στη Νότια Κορέα ανέρχεται πλέον σε 166, σύμφωνα με τα KCDC, καθώς 36 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.
Αξιωματούχοι εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία, διαβλέποντας επιβράδυνση του εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος του τελευταίου δεκαημέρου.