ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Απροετοίμαστος ο πλανήτης για μία παγκόσμια πανδημία

Για εκατομμύρια νεκρούς από ένα «νέο Έμπολα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ NACHO DOCE/Reuters

Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν καθώς ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τυχόν νέες μεγάλες επιδημίες, λέει ο ΟΗΕ.

Μία παγκόσμια επιδημία, πολύ χειρότερη από εκείνη του Έμπολα αποτελεί μία υπαρκτή απειλή και θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια, αν ο κόσμος δεν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιεύει ο Guardian.

Η έκθεση έχει τη μορφή σχεδίου αντιμετώπισης μίας παγκόσμιας πανδημίας και εστιάζει στην εξάπλωση του Ζίκα, καθώς ειδικοί ασχολούνται με την ταχεία εξάπλωση του ιού σε όλη τη Λατινική Αμερική, ο οποίος έχει συνδεθεί με χιλιάδες περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη.

Οι χώρες της ηπείρου έχουν επανειλημμένα «πιαστεί» απροετοίμαστες, λόγω της έλλειψης επιστημονικής γνώσης σχετικά με τον ιό αλλά και λόγω της απουσίας στοιχείων σχετικά με την μικροκεφαλία, μια κατάσταση στην οποία τα κεφάλια των βρεφών δεν αναπτύσσονται σωστά.

Η έκθεση προέρχεται από ομάδα που ειδικεύεται στην παγκόσμια αντίδραση σε κρίσεις υγείας και συστάθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2015, καθώς η επιδημία Έμπολα σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους. Στα συμπεράσματα του ΟΗΕ συνέβαλαν επίσης σχετικές έρευνες αλλά και η αργή και ανεπαρκής απάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο υψηλός κίνδυνος σοβαρών κρίσεων υγείας, υποτιμάται ευρέως και η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης του κόσμου είναι θλιβερά ανεπαρκής», λέει ο πρόεδρος της ομάδας, Jakaya Mrisho Kikwete, λέγοντας πως «οι μελλοντικές επιδημίες θα μπορούσαν να υπερβαίνουν κατά πολύ την κλίμακα της καταστροφής που έφερε ο Έμπολα στην Δυτική Αφρική».

«Πολύ συχνά ο παγκόσμιος πανικός για επιδημίες, έχει ακολουθηθεί από εφησυχασμό και αδράνεια. Για παράδειγμα, η πανδημία της γρίπης του 2009 προκάλεσε μια παρόμοια αναθεώρηση της παγκόσμιας ετοιμότητας, αλλά οι περισσότερες από τις συστάσεις δεν εφαρμόστηκαν. Αν είχαν εφαρμοστεί θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές στην Δυτική Αφρική.

Σε αυτά τα θύματα οφείλουμε την αποτροπή της επανάληψης μιας παρόμοιας τραγωδίας», προσθέτει ο ίδιος. «Παρά την καταστροφική επίδρασή του στην δυτική Αφρική, ο ιός Έμπολα δεν είναι το γνωστότερο μολυσματικό παθογόνο της ανθρωπότητας», αναφέρει η έκθεση. «Μαθηματική μοντελοποίηση του Ιδρύματος Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς δείχνει ότι ένα μολυσματικό στέλεχος του ιού της γρίπης θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες πρωτεύουσες μέσα σε 60 ημέρες και να σκοτώσει περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα 250 ημερών».

Η ομάδα του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των εστιών μολύνσεων θα πρέπει να καθοδηγείται από τον ΠΟΥ, αλλά το βασικότερο ρόλο θα πρέπει να παίξει ένα κέντρο ετοιμότητας και αντίδρασης. Το κέντρο «πρέπει να έχει πραγματική ικανότητα ελέγχου», αναφέρει η έκθεση και θα πρέπει να υπάρχει και η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση σε μία πιθανή αναδυόμενη απειλή.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους σχετική έκθεση στον ΠΟΥ κάθε χρόνο και να επανεξετάζονται τακτικά τα ενδεχόμενα για τυχόν κρούσματα.
Όλες οι χώρες πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα στον ΠΟΥ, λέει η έκθεση. Μία αύξηση της τάξης του 10% της τρέχουσας χρηματοδότησης θα βοηθούσε σημαντικά. Επιπλέον θα πρέπει να δώσουν 268 εκατομμύρια ευρώ για την σύσταση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης και όχι 90 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται σήμερα στον οργανισμό.

Άλλο ένα ταμείο αξίας 893 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να συσταθεί για να αναπτυχθούν εμβόλια, φάρμακα και δοκιμαστικοί εξοπλισμοί.

Ο Δρ. Jeremy Farrar, διευθυντής του Welcome Trust, δήλωσε ότι «οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι από τις μεγαλύτερες όλων των απειλών για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, κατά τις οποίες έχουμε κάνει πολύ λίγα για να προετοιμαστούμε». Μετά από τέσσερις έρευνες για την πρόληψη του ιού Έμπολα, πλέον υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει. Η ηγεσία και τα μέλη του ΠΟΥ θα πρέπει το 2016 να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά για να οικοδομηθεί ένα πιο ανθεκτικό παγκόσμιο σύστημα υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης