ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 90.000 κρούσματα σε όλον τον πλανήτη - ΠΟΥ: Είμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά»

AP Photo/Ng Han Guan

Το δημόσιο σύστημα υγείας όλου του πλανήτη εξακολουθεί να «σαρώνει» ο κορωνοϊός, ο οποίος πλέον έχει μολύνει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους σε 73 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί ότι οι υγειονομικοί φορείς κινούνται πλέον σε «αχαρτογράφητη περιοχή».  

Αν και ο ΠΟΥ έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού ως «πανδημία», δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτό να γίνει στο κοντινό μέλλον.

Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ήδη ξεπεράσει τα 90.000 ενώ οι θάνατοι τους 3.115. Μόνο στην Κίνα, τη χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.943 (σε σύνολο 80.151 κρουσμάτων).

Ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες του ιού εξαπλώνονται πολύ πιο μακριά από την Κίνα, καθώς ο ιός έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να προειδοποιεί την Δευτέρα ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο και από την οικονομική κρίση του 2009.

Σε χαμηλό 40 ημερών τα κρούσματα στην Κίνα

Όσο ο ιός εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα με τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιαπωνία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν πλέον οξύτερα το πρόβλημα, στην Κίνα η κατάσταση μοιάζει σχεδόν να εξομαλύνεται.

Μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου που είχε κατασκευαστεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η χώρα ανακοίνωσε ότι συνολικά μόλις 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου.

Η Κίνα έχει επιβάλει αυστηρή καραντίνα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού μέσα επί εβδομάδες, μια πολιτική που φαίνεται να αποδίδει καθώς αυτόν τον μήνα μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Ενώ η Ιταλία έχει επιβάλει αποκλεισμό σε ολόκληρες πόλεις, άλλες χώρες δεν έχουν επιβάλει και αντ΄αυτού έχουν απαγορεύσει την διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων και την είσοδο σε πρόσωπα που προέρχονται από χώρες με κρούσματα και έχουν μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων.

Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τα 125 νέα κρούσματα — τα 114 από αυτά εντοπίστηκαν στη Χουμπέι — είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή (202) και αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 80.151.

Στην μεγαλούπολη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, καταγράφηκαν οι 24 από τους νέους θανάτους.

Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν επτά κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ πολιτών της χώρας που επέστρεψαν από την Ιταλία, επιτείνοντας την ανησυχία για νέο ξέσπασμα της ασθένειας COVID-19 στη χώρα όπου άρχισε η επιδημία.

Τα επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά). Πρόκειται για κινέζους υπηκόους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ωστόσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου 6 άνθρωποι έχουν καταλήξει, ενώ τα κρούμαστα ανέρχονται πλέον σε 100.

Ο Λευκός Οίκος θα έχει συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα με υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, αλλά και με τον κλάδο της κρουαζιέρας, σχετικά με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού, όπως δήλωσε χθες, μία εκπρόσωπος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιβλέπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και θα λάβει μέρος σε μία συνάντηση που θα γίνει αύριο με αξιωματούχους των αεροπορικών εταιριών.

Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών American Airlines Group Inc, United Airlines Holdings Inc, Southwest Airlines Co και JetBlue Airways Corp.

Σε «πόλεμο» με τον ιό η Νότια Κορέα

Εξακόσια νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, όπου το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται πλέον σε 4.812 και ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 28 νεκρούς, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στο «κόκκινο», το υψηλότερο της κλίμακας, όμως τα κρούσματα μόλυνσης και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στη χώρα όπου επικρατεί κλίμα φόβου και οργής έναντι μιας χριστιανικής αίρεσης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.

Ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πόλεμο» με τον ιός προσθέτοντας πως, προκειμένου, να διεξαγάγει, η κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης με 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

180 κρούσματα στο Βερολίνο

Μια δασκάλα, η οποία μολύνθηκε σε εκδρομή για σκι στο Νότιο Τιρόλο, είναι το τρίτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού Covid-19 στο Βερολίνο.

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσει το σχολείο στο οποίο εργάζεται, ενώ προκειμένου να επαναλειτουργήσει, θα εξεταστούν προηγουμένως περίπου 80 άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Αργά χθες βράδυ ανακοινώθηκε ότι ιδιωτικό σχολείο του Βερολίνου θα παραμείνει επίσης κλειστό, καθώς υπάρχει «ύποπτο» περιστατικό μεταξύ των γονέων των μαθητών.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με τον κορωνοϊό στη γερμανική πρωτεύουσα ανέρχονται πλέον σε τρεις, με δεκάδες άτομα να εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Μέχρι στιγμής στην Γερμανία έχουν διαπιστωθεί 180 κρούσματα (92 στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 35 στο Μόναχο – εκ των οποίων 14 έχουν αποθεραπευθεί και λάβει εξιτήριο – 26 στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, 11 στην Έσση, 3 στο Βερολίνο, 2 στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και από ένα στο Βρανδεμβούργο, στην Βρέμη, στην Κάτω Σαξονία, στην Σαξονία και στην Θουριγγία).

Καναδάς: Σε αυτοπεριορισμό οι ταξιδιώτες από Ιράν

Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν χθες Δευτέρα από ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, ένα από τα κράτη που πλήττονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε εξάλλου στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητα, τόσο στο Ιράν, όσο και στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία.

Με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 66 νεκρούς και 1.501 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, το Ιράν είναι μια από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο βαριά από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί η ασθένεια COVID-19.

Η Τερίσα Ταμ, διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά, δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενη την «πολύ ανησυχητική» εξάπλωση της επιδημίας στο Ιράν και το γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς στη χώρα είχαν σχέσεις με ανθρώπους που επισκέφθηκαν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ως το βράδυ της Δευτέρας, οι καναδικές υγειονομικές αρχές καταμετρούσαν 27 κρούσματα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης