ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποφάσισαν Μέρκελ-Νταβούτογλου

Μέρκελ και Νταβούτογλου προσέρχονται στην αίθουσα Τύπου για την κοινή συνέντευξη REUTERS/Umit Bektas

Στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής προς της Ευρώπη προσανατολίζεται τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία, όπως προέκυψε από την συνάντηση Μέρκελ – Νταβούτογλου με θέμα το προσφυγικό.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι δύο χώρες θα διεξάγουν «κοινές προσπάθειες» για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των προσφύγων. Είπε, ακόμη, ότι θα επιδιώξει τη χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία θα δεχθεί τους σχεδόν 30.000 ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο της Συρίας και που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, «όταν χρειάζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η αεροπορική επίθεση της Ρωσίας δεν πρέπει να γίνει ανεκτή επειδή εικάζεται πως η Τουρκία θα δεχτεί τους πρόσφυγες.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα αρχικά σχέδια, μετά την παραλαβή των € 3 δις από την ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ροών-ρεκόρ των προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όπου 2,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν ήδη βρει καταφύγιο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία και η Γερμανία συμφώνησαν σε μια σειρά από μέτρα ώστε να σταματήσει τη ροή των προσφύγων από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας για να σταματήσει η επίθεση κατά του Χαλεπίου.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν νιώθει μόνο «αποτροπιασμό αλλά και τρόμο» από τον πόνο που προκαλείται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδομές στη Συρία.

Η Μέρκελ, μιλώντας τη Δευτέρα μετά από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις σε όλους στα Ηνωμένα Έθνη να δεσμευθούν σε ένα ψήφισμα που υπερψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό.

Η ίδια πρόσθεσε: «Νιώθουμε, τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο αποτροπιασμό αλλά και τον τρόμο για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκληθεί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τους βομβαρδισμούς – που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη ρωσική πλευρά.»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η συριακή πόλη του Χαλεπίου, «Είναι de facto υπό πολιορκία. Είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ανθρώπινης τραγωδίας

Νωρίτερα, ανώτατος τούρκος αξιωματούχος αντέδρασε οργισμένα στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει η Τουρκία τα σύνορα σε δεκάδες χιλιάδες Σύρους που βρίσκονται στα σύνορά της με τη Συρία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιαλτσίν Ακντογάν, επιτέθηκε στην ΕΕ λέγοντας ότι δεν μπορεί να δίνει μαθήματα ηθικής στην Τουρκία και να πιέζει με το βάρος των προσφύγων, χωρίς να λαμβάνει η ίδια καμία ευθύνη.

Επιπλέον ο Ακντογάν πρόσθεσε: «Από τη μία πλευρά λένε "ανοίξτε τα σύνορά σας, υποδεχτείτε τους πάντες" και από την άλλη πλευρά λένε "κλείστε τα σύνορά σας, μην αφήνετε κανέναν να περάσει."

Χωρίς καν να δίνουν χρήματα, λένε "η υποδοχή αυτών των ανθρώπων είναι ηθική υποχρέωση. Μόνο εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση; ... Γιατί δεν τους υποδέχονται αυτοί;

Άρον άρον στην Τουρκία η Μέρκελ για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης