ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τεράστιες απώλειες στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως

(AP Photo/Gregorio Borgia)

Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές, τόνισε σήμερα, Πέμπτη, η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

«Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισεκ. δολάρια (περίπου 20 δισεκ. ευρώ) στον τομέα», εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

«Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους Κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδέψουν αυτήν την περίοδο», προσθέτει η ίδια.

Το ποσόν των 22 δισεκ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάστηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι Κινέζοι παραθεριστές.

Οι απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισεκ. δολάρια (44,6 δισεκ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισεκ. (66,5 δισεκ.) εάν συνεχιστεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.

Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη και οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Γουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι πέραν της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε θετικό στον ιό και το παιδί της καθώς και μια ακόμη γυναίκα που ζει στην Αθήνα.

ΠΟΥ: Ολέθριο λάθος για τις χώρες να υποθέσουν ότι δεν έχουν κρούσματα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι θα ήταν «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί από τον νέο κοροναϊό και οι πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό. Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κοροναϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

«Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

Όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης