ΚΟΣΜΟΣ

Μαλάλα Γιουσαφζάι και Γκρέτα Τούνμπεργκ: Τα δύο κορίτσια - «σύμβολα» συναντήθηκαν

Μαλάλα Γιουσαφζάι και Γκρέτα Τούνμπεργκ: Τα δύο κορίτσια - «σύμβολα» συναντήθηκαν
INSTAGRAM

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συναντήθηκε με την κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι δυο τους πόζαραν για χάρη του φωτογραφικού φακού.

Η Γιουσαφζάι σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η 22χρονη ανήρτησε μια φωτογραφία στο Instagram, όπου απεικονίζεται η ίδια και η Τούνμπεργκ ενώ κάθονται η μία δίπλα στην άλλη σε ένα παγκάκι. Στη λεζάντα αναφέρεται «Σε ευχαριστώ, @gretathunberg» και διακρίνεται κι ένα emoji καρδιά.

Η 17χρονη Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε μια κινητοποίηση μαθητών στο Μπρίστολ την Παρασκευή.

Και οι δύο κοπέλες έγιναν παγκοσμίως γνωστές, αφού πρωτοστάτησαν σε εκστρατείες για πολύ σημαντικούς σκοπούς: την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση των γυναικών.

https://www.instagram.com/p/B8_o71enY3s

Οι δυο τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ακτιβιστική δράση τους στην αίθουσα Lady Margaret, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Τούνμπεργκ συνομίλησε, επίσης, με φοιτητές σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις μορφές διαμαρτυρίας.

Η ιστορία της Μαλάλα

Το 2009 η Μαλάλα ξεκίνησε να γράφει με ψευδώνυμο στο ΒΒC για τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, υπό τους Ταλιμπάν, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η ίδια αντιστάθηκε, δεν το σταμάτησε και επιπροσθέτως εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.

Προκάλεσε την οργή τοπικών αξιωματούχων και ένα πρωί, την ώρα που βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο, την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Ήταν μόλις 15 χρονών.

Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Σ' αυτήν την πόλη ζει έκτοτε με την οικογένειά της.

Η απόπειρα δολοφονίας της έκανε γνωστή την ίδια και τον αγώνα της διεθνώς. Έδωσε συνεντεύξεις σε πολλά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεμήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου.

Ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Στα 16 της, η νεαρή ακτιβίστρια έχει γίνει η φωνή για εκατομμύρια ανήσυχους νέους που ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, καθαρίζουν τις παραλίες, κόβουν το κρέας από τη διατροφή τους, σταματούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και ψηφίζουν πράσινα κόμματα.

Η Σουηδέζα έφηβη, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο πανό της: «skolstrejk för klimatet» (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Και κυρίως η ίδια δεν είναι μόνη της. Αντιθέτως.

Μια ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από έναν καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη, και τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου 2018.

Και εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Δεν πήγε στο σχολείο, κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και έτσι οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Έκτοτε βρισκόταν στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή...

Το «φαινόμενο Γκρέτα» έγινε viral. Οι λογαριασμοί της στο Twitter και στο Instagram αριθμούν σήμερα περισσότερους από έξι εκατομμύρια ακολούθους.