Πομπηία: Η αρχαία πόλη αποκαλύπτει τους νέους θησαυρούς της
Ζωηρά χρωματισμένες νωπογραφίες και επιγραφές που έρχονται για πρώτη φορά στο φως περιλαμβάνονται μεταξύ των θησαυρών που ανασύρθηκαν έπειτα από μια πολύχρονη επιχείρηση αποκατάστασης του διεθνούς φήμης αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, στην Ιταλία, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το ιδιαίτερα επίπονο πρότζεκτ προέβλεπε μεταξύ άλλων τη συνδρομή μιας «στρατιάς» εργατών για την ενίσχυση των τειχών, την επιδιόρθωση κτηρίων που τελούσαν υπό κατάρρευση και την εκσκαφή ανέγγιχτων περιοχών στον αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο στην Ρώμη.
Μάλιστα, σημειώθηκαν νέες ανακαλύψεις σε περιοχές των ερειπίων που δεν είχαν εξερευνηθεί.
«Όταν πραγματοποιεί κάποιος ανασκαφές στην Πομπηία, πάντοτε υπάρχουν εκπλήξεις», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Μάσιμο Οσάνα.
Τα έργα αποκατάστασης στην Πομπηία ξεκίνησαν το 2014. Χρειάστηκε η συστράτευση ομάδων που αποτελούνταν από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γεωλόγους και ανθρωπολόγους ενώ το κόστος έφτασε τα 113 εκατ. δολάρια (περίπου 105 εκατ. ευρώ), το οποίο, στο μεγαλύτερό του μέρος, καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε μετά τις προειδοποιήσεις της UNESCO το 2013, ότι θα προχωρούσε στην αποπομπή της Πομπηίας από το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έπειτα από μια σειρά καταρρεύσεων σε υποδομές του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίες χρεώθηκαν στην πλημμελή συντήρηση και την κακοκαιρία.
Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι εργασίες αποκατάστασης έδωσαν νέα πνοή στον ιστορικό αυτό χώρο.
Την Τρίτη, σύμφωνα πάντα με το AFP, οι εργάτες αποκατέστησαν με επιμέλεια αρχαίες νωπογραφίες, αποχρώσεις που είχαν ξεθωριάσει από το χώμα και τις ασβεστοποιήσεις και δάπεδα που έπρεπε να αποκαθαριστούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Το έργο απέδωσε καρπούς και με αυτό τον τρόπο η Πομπηία παρουσιάζεται πλέον στο κοινό, ανανεωμένη και με ακόμη περισσότερους θησαυρούς, αναδεικνύοντας το μεγαλείο μιας πόλης που χάθηκε ξαφνικά στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ., έπειτα από μια φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος.