H ΕΕ σχεδιάζει να «σφραγίσει ερμητικά» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καταρτίσει τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου που προβλέπει την αποστολή περισσότερων συνοριοφυλάκων - ακόμη και στρατευμάτων- στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών που εισέρχονται βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας είναι μια ιδέα που κερδίζει έδαφος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς επίσης έχει την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου «διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ την αντίθεσή της έχει εκφράσει η Αθήνα.
Πάνω από 67.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι στιγμής φέτος, και οι αριθμοί των αφίξεων δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες φοβούνται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία.
Αξιωματούχοι διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες - οι οποίες περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας – έχουν θέσει θέμα αποστολής στρατευμάτων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στην σκοπιανή πλευρά, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ή ακόμα και «να σφραγίσουν ερμητικά» τα σύνορα, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά τέθηκε από τη Σλοβενία τον περασμένο μήνα, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι προβλέπει τη συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την προστασία των συνόρων μιας χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΓΔΜ) και πρόκειται για ιστορικό αντίπαλο της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι τώρα, η διμερής βοήθεια προς τα Σκόπια περιλαμβάνει την συμμετοχή χωρών όπως η Ουγγαρία, η οποία έχει αποστείλει πολιτικό προσωπικό.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, ο Peter Szijjarto, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε: «Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανυπεράσπιστη από το Νότο.»
«Αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να διαφυλάξει την ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια ή συνεργασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, που θα αποτελείται, προφανώς, από την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία.»
Αρκετοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί με το κλείσιμο των συνόρων θεωρώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορικά ασταθή περιοχή των Βαλκανίων, με τους πρόσφυγες να βρίσκονται παγιδευμένοι σε μικρές χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.
Διπλωμάτες στη βόρεια Ευρώπη, ωστόσο, εμφανίζονται πρόθυμοι στην ιδέα η Ελλάδα να γίνει ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός που θα εξυπηρετεί τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε, με τους πρόσφυγες, αφού περάσουν ελέγχους, να κατανέμονται στη συνέχεια μεταξύ άλλων κρατών μελών.
Ο Bert Koenders, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η κρίση ασκεί πίεση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών. «Υπάρχει πολλή ένταση εκεί - διάφορες μεμονωμένες χώρες έχουν λάβει διαφορετικές αποφάσεις. Τώρα πρέπει να εργαστούμε από κοινού.»
Ο σχεδιασμός να κατανεμηθεί το βάρος περισσότερο ισότιμα έχει αποτύχει μέχρι στιγμής. Το σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη ΕΕ έχει πενιχρά αποτελέσματα αφού έχουν μετακινηθεί λιγότερα από 500 άτομα συνολικά.
Χώρες όπως η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους εισερχόμενους μετανάστες εάν δεν βρεθεί μια λύση. Η Βιέννη έχει ορίσει το ανώτατο όριο των 37.500 αιτούντων άσυλο που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί.
Η Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, απηύθυνε έκκληση στις χώρες της περιοχής να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων.
«Δεν νομίζω ότι [το κλείσιμο των συνόρων] είναι λύση», είπε η ίδια.