ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την εκτίναξη των κρουσμάτων – 15.152 νέοι ασθενείς σε μία ημέρα

AP Photo/Ng Han Guan

Αύξηση-ρεκόρ σημειώνει τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα, ο οποίος μέσα σε μια μέρα ξεπέρασε τις 15.000 νέες περιπτώσεις, γεγονός που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων, ενώ οι επικεφαλής των Αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Γουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί στα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367 μετά και την τελευταία καταμέτρηση.

Ο εξαιρετικά ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Γουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Αρκεί μια ακτινογραφία

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Πέφτουν κεφάλια

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

«Πολύ νωρίς»

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτούς που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου. Ένας κινέζος ειδικός προέβλεπε μάλιστα πως η επιδημία θα έφθανε στην «κορύφωσή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος χθες υπογραμμίζοντας τη «θετική εξέλιξη» της κατάστασης.

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY) προτίμησε να δείξει μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε: «νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (...) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπερθεμάτισε, προτείνοντας «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Προς το παρόν, το 99,9% των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει καταγραφεί παρά μόλις ένας θάνατος, αυτός ενός Κινέζου από την Γουχάν στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, αγκυροβολημένο και σε καραντίνα κοντά στη Γιοκοχάμα: αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα του COVID-19, κάτι που σημαίνει ότι 218 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τους 710 που έχουν εξεταστεί επί συνόλου 3.700 επιβαινόντων.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για την επιδημία στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες.

Λιγότερα ταξίδια σε όλη την Ασία

Η επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας οδηγεί σε σημαντική πτώση της ζήτησης για ταξίδια σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στις μελλοντικές κρατήσεις εξαπλώνεται και πέραν της Κίνας.

Η ForwardKeys, εταιρία που διενεργεί αναλύσεις για τον ταξιδιωτικό κλάδο, ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές κρατήσεις από χώρες της περιοχής ήταν κατά 10,5% χαμηλότερες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 συγκριτικά με πέρυσι. Η μείωση εξαιρεί ταξίδια προς και από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ο εξερχόμενος τουρισμός από τις αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ήταν αυτός που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις κρατήσεις προς προορισμούς σε όλο τον κόσμο να μειώνονται κατά 17% για τους επόμενους δύο μήνες, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys.

Δεκάδες αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η American Airlines και η British Airways, έχουν ήδη αναστείλει όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα έως τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία έχει καταβαραθρωθεί και γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος από τους περιορισμούς στα ταξίδια που έχουν επιβληθεί στην ίδια τη χώρα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κρατήσεις για ταξίδια από την Κίνα προς άλλα μέρη του κόσμου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν σχεδόν οι μισές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Η μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά εξερχόμενου τουρισμού και με τις υψηλότερες δαπάνες, η Κίνα, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Οι ακυρώσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρη και η τάση τώρα εξαπλώνεται στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Ολιβιέ Πόντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ForwardKeys.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης