Σαλβίνι: Παραπέμπεται σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας 131 προσφύγων
Ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που κατηγορείται για στέρηση της ατομικής ελευθερίας 131 προσφύγων, υπεραμύνθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Γερουσίας της Ρώμης την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε κατά τη θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.
Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι, αλλά ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράστηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.
Η όλη υπόθεση αφορά την απόφαση του Ματέο Σαλβίνι -όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο- να καθυστερήσει επί πέντε ημέρες την αποβίβαση 131 μεταναστών και προσφύγων από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι.
«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα, απευθυνόμενος στους Γερουσιαστές, πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Παράλληλα επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη κυβέρνηση Κόντεε, στήριζαν η ξενοφοβική Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.
«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι.
Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των Ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα επεδίωξε την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως «πολιτικά διωκόμενος».
Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.