ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τεράστια η ζήτηση για μάσκες – Αυξήθηκαν οι τιμές

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Η ζήτηση για μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό είναι εκατονταπλάσια και οι τιμές αυξήθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται «σοβαρή» διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ανθρώπους που δεν είναι ιατρικό προσωπικό και οι οποίοι αγοράζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό για δική τους χρήση, επισήμανε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Όταν οι προμήθειες είναι ελλιπείς και η ζήτηση υψηλή, τότε ενδέχεται να παρουσιάζονται κακές πρακτικές όπως η συσσώρευση προκειμένου οι προμήθειες να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και για αυτό κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη» τόνισε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η ζήτηση είναι 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό και οι τιμές είναι 20 φορές υψηλότερες» συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναμονή 4-6 μηνών για τη διάθεση εξοπλισμού.

«Μία μολυσμένη φυλακή»: Οργή και φόβος στα τρία κρουαζιερόπλοια του κοροναϊού

Το προσωπικό υγείας στην Κίνα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς έχουν καταγραφεί 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή, χρειάζεται κατά κύριο λόγο αυτά τα υλικά, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει σε κατασκευαστές και διανομείς για να διασφαλιστούν οι προμήθειες για εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο, με την προτεραιότητα να δίνεται στο προσωπικό ασφαλείας, ενώ ακολουθούν οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν.

«Καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να εργαστούν με τον ΠΟΥ για να διασφαλίσουν τη δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών και την εξισορρόπηση της αγοράς. Έχουμε όλοι το δικό μας μερίδιο ευθύνης για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ασφαλή».

Πώς ο κοροναϊός «εισέβαλε» σε νοσοκομείο και μόλυνε το ιατρικό προσωπικό

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως σαράντα εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό τον Ιανουάριο, γεγονός που οποία επιβεβαιώνει την ευαλωτότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό.

Ένας ασθενής, που εισήχθη στο χειρουργείο με κοιλιακό άλγος, μόλυνε 10 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές και γιατροί της Ουχάν και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Jama.

Δέκα επτά άνθρωποι, που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν επίσης από τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Συνολικά, εκ των 138 κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο νοσοκομείο το διάστημα μεταξύ 1ης και 28ης Ιανουαρίου, το 41% προσβλήθηκε εντός του νοσοκομείου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου της Ουχάν, που τιμωρήθηκε επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιδημία, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ηλικίας 34 ετών, ο οποίος επίσης κόλλησε τον ιό από έναν ασθενή του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo.

Στο νοσοκομείο της Ζονγκνάν, το προσωπικό των μονάδων γενικής περίθαλψης, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων (31 εκ των 40), ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τμήμα επειγόντων.

Ένας ασθενής μόλυνε άλλους τρεις ασθενείς, που νοσηλεύονταν στην ίδια μονάδα, όπου είχαν εισηχθεί για κοιλιακό άλγος.

Από μόνο του, το παράδειγμα του ασθενούς, που μόλυνε 10 ανθρώπους, καταδεικνύει τον κίνδυνο που ελλόχευε στο νοσοκομείο στην πρώτη φάση της επιδημίας, την ώρα που κατά μέσο όρο, εκτιμάται σήμερα πως ένας ασθενής μολύνει 2,2 ανθρώπους.

«Εάν αυτό είναι πραγματικό, επιβεβαιώνει πως ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν πιο μολυσματικοί από άλλους, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα για τη διαχείριση της περίπτωσής τους» σχολίασε ο γιατρός Μάικλ Χεντ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέσω του Science Media Centre.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης