ΚΟΣΜΟΣ

Επέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης σε όμιλο ενημέρωσης

Περαστικός κοιτάζει την προεκλογική αφίσα του Αχμέτ Νταβούτογλου REUTERS/Stoyan Nenov

Παραμονές των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, η απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει με αστυνομικές δυνάμεις στα γραφεία του ομίλου μέσων ενημέρωσης Koza-Ipek και να διορίσει δικά της στελέχη στη διοίκηση, προκαλεί τριγμούς και χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως φίμωση.

Η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για "στήριξη τρομοκρατών" από την πλευρά του μιντιακού ομίλου, που τηρεί φιλική στάση απέναντι στο χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν θεωρείται για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εχθρός.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του χότζα ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου δικαστική έρευνα σχετικά με τον όμιλο Koza-Ipek.

Πριν από μερικές μέρες το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπείας στη διοίκηση του ομίλου. Έτσι, σήμερα το πρωί οι διορισμένοι επίτροποι άρχισαν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, με συνοδεία αστυνομικών. Υπήρξε αντίσταση από πλευράς εργαζομένων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης και η αστυνομία έκανε χρήση βίας.

Ο όμιλος ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες Bugun και Millet. Στις 09:15 το πρωί (ώρα Τουρκίας) σίγησε η ζωντανή μετάδοση του Kanalturk.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Bugun Ταρίκ Τορός είπε "δεν είμαστε κλωστοϋφαντουργία. Ο διορισμός θα έπρεπε να αφορά τη διοίκηση. Η μετάδοση θα έπρεπε να συνεχιστεί. Κάνουν όμως κάτι άλλο. Αν σιγήσει το κανάλι, αυτό είναι μαύρο στα κανάλια, είναι φίμωση των μέσων ενημέρωσης και επιχείρηση για τις εκλογές".

Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου είναι, μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και τα μέσα ενημέρωσης των ομίλων Dogan και Zaman, η αντιπολιτευτική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πριν από το διορισμό των επιτρόπων, είχε προηγηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αφαίρεση επτά τηλεοπτικών καναλιών από την τουρκική δορυφορική πλατφόρμα Digiturk. Επρόκειτο για τα δύο κανάλια του ομίλου Koza-Ipek και πέντε κανάλια του ομίλου Zaman.

Στις 10 Οκτωβρίου, τα ίδια κανάλια αφαιρέθηκαν από τη δορυφορική πλατφόρμα Turksat. Όλα αυτά με εισαγγελική εντολή και δίχως δικαστική απόφαση γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης