ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρας «τρελαίνει» τα μηχανάκια της Google Maps προκαλώντας... χάος σε άδειο δρόμο

Άνδρας «τρελαίνει» τα μηχανάκια της Google Maps προκαλώντας... χάος σε άδειο δρόμο
Screen Grab/YouTube

Ένα καλλιτέχνης από το Βερολίνο κατάφερε να ξεγελάσει την διάσημη υπηρεσία Google Maps προκαλώντας συναγερμό για κυκλοφοριακή συμφόρηση με τη βοήθεια ενός μικρού καροτσιού και… 99 κινητών σε έναν κατά τα άλλα άδειο δρόμο της γερμανικής πρωτεύουσας. 

Ο Σάιμον Βέκερτ ονόμασε την... παράστασή του «Χακάρισμα της Google Maps»: Βγήκε στους δρόμους του Βερολίνου με ένα μικρό κόκκινο καροτσάκι και μια στοίβα χρησιμοποιημένων κινητών, τα οποία είχε δανειστεί από φίλους ή είχε νοικιάσει από εταιρείες έξυπνων τηλεφώνων.

Καθώς περπατούσε κατά μήκος του ποταμού Σπρέε –σε δρόμους που στο βίντεο που ανέβασε στο You Tube φαίνονται άδειοι- ο Βέκερτ κατάφερε γρήγορα να ξεγελάσει την Google Maps δίνοντάς στους αλγόριθμους της υπηρεσίας την εντύπωση ότι η πληθώρα κινητών τηλεφώνων τόσο κοντά παρέπεμπε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χάρτες της Google να εκδώσουν κυκλοφοριακές προειδοποιήσεις για μποτιλιάρισμα στους δρόμους που περιπλανιόταν ο καλλιτέχνης.

Αντίκτυπος στον φυσικό κόσμο

Σε δήλωσή του που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του μετά το περίεργο αυτό performance, ο Βέκερτ έγραψε ότι το έργο του «είχε αντίκτυπο στον φυσικό κόσμο», αναγκάζοντας κάποιους οδηγούς αυτοκινήτων που ήθελαν να αποφύγουν να «κολλήσουν» στην κίνηση, να αλλάξουν διαδρομή.

Μιλώντας στο CNNi, ο Γερμανός καλλιτέχνης είπε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα όταν, συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση στο Βερολίνο, παρατήρησε πώς η παρουσία ανθρώπων σε έναν περιορισμένο χώρο δημιούργησε ένα «ψηφιακό μποτιλιάρισμα» στην Google Maps εξαιτίας της αργής κίνησής τους.

Επεσήμανε επίσης ότι η δουλειά του τονίζει την «τυφλότητα» που προκύπτει όταν οι άνθρωποι θεωρούν τα δεδομένα ως «αντικειμενικά, αδιαμφισβήτητα και ανεπίδεκτα ερμηνείας».

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η απάντηση της Google μετά το περιστατικό: «Είτε με αυτοκίνητο, είτε με καροτσάκι, είτε με καμήλα, απολαμβάνουμε να βλέπουμε ενδιαφέρουσες χρήσεις της Google Maps καθώς μας βοηθούν να βελτιώνουμε με τον καιρό τη χρήση των χαρτών».

Η ανακοίνωση της εταιρείας προσθέτει ότι πρόκειται για σπάνια περίπτωση και ότι τα καροτσάκια δεν αποτελούν ακόμη είδος μεταφοράς που ελέγχουν τα συστήματα εντοπισμού της υπηρεσίας.

Το πείραμα του Βέκερτ έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 15 χρόνων ζωής της υπηρεσίας.