ΚΟΣΜΟΣ

Νέο προσφυγικό τσουνάμι από τη Συρία

Μαζική έξοδος προσφύγων από το Χαλέπι -τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας social media

Με νέο τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία και πιθανότατα η Ευρώπη καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις -υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία- έχουν εξαπολύσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μεγάλη επιχείρηση για να θέσουν, στο σύνολό του, το Χαλέπι, υπό τον έλεγχό τους.

Χιλιάδες άνθρωποι, εγκαταλείπουν, όπως-όπως, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και τρέχουν στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία πριν αποκλειστούν στις υπό πολιορκία περιοχές. Προσώρας, η είσοδος στο τουρκικό έδαφος δεν τους επιτρέπεται.

Τα σόσιαλ μίντια είναι γεμάτα με αυτές τις εικόνες από τα σύνορα: ένα ανθρώπινο ποτάμι που χάνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για 70.000 σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα του. Όπως είπε, ήδη 10.000 περιμένουν στα σύνορα ενώ άλλοι 60.000 βρίσκονται καθοδόν.

Προετοιμάζεται η Τουρκία να επέμβει στη Συρία;

Αυτό υποστηρίζει ο ρώσος υπουργός άμυνας. Όπως τόνισε:

Υπάρχουν σημάδια ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται στα κρυφά για ενέργειες στο έδαφος της Συρίας

Η Άγκυρα δεν διέψευσε. Τουναντίον μάλιστα. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος από το γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου:

Οι Ρώσοι προσπαθούν να κρύψουν τα εγκλήματά τους στη Συρία. Επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων. Είναι μια χώρα που έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιφρουρήσει την ασφάλειά της.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

Προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα συγκεκριμένα σύνορα. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω επί συγκεκριμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων άλλου έθνους εντός των συνόρων του.

Το μέτωπο στο Χαλέπι

Το Χαλέπι, πριν από την υπό εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης του από τις δυνάμεις του Άσαντ, ήταν μοιρασμένο σε ζώνες ελέγχου. Τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν τον έλεγχο στο κέντρο, γύρω από το διάσημο φρούριό του, και προς δυσμάς. Το υπόλοιπο 60% βρισκόταν υπό τον έλεγχο διαφόρων ομάδων ανταρτών οι οποίες ενίοτε μάχονταν και μεταξύ τους.

Η ανακατάληψή του έχει μεγάλη σημασία για τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αφενός σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς η Συρία που δημιουργήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε τη μορφή ένωσης των επαρχιών του Χαλεπίου και της Δαμασκού, αφετέρου σε στρατηγικό για να ανακόψει τον ανεφοδιασμό των ανταρτών από/μέσωΤουρκίας και να θέσει υπό τον έλεγχό του τη μεθόριο.

Οι πληροφορίες από το πεδίο της μάχης θέλουν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού να μάχονται Φρουροί της Επανάστασης από το Ιράν καθώς και μαχητές της Χεζμπολά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ιστορικό κάστρο του Χαλεπίου έχουν ακροβολιστεί σνάιπερ. Φωτογραφίες, τραβηγμένες από το κάστρο, που έδωσε στη δημοσιότητα, προ ημερών, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, αποτυπώνουν την καταστροφή στη γύρω περιοχή.

Κατεστραμμένες περιοχές γύρω από το κάστρο του Χαλεπίου - Πηγή: SANA

Το μέγεθός της γίνεται εμφανές συγκριτικά με αυτή τη φωτογραφία του 2010, μόλις λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

H περιοχή γύρω από το κάστρο του Χαλεπίου όπως ήταν το 2010, λίγους μήνες πριν αρχίσουν οι μάχες - Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη/προσωπικό αρχείο

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο του Χαλεπίου: έχουν καταφέρει να αποκόψουν τη βασική γραμμή ανεφοδιασμού από την Τουρκία, έχουν θέσει πολλά χωριά υπό τον έλεγχό τους, και, όπως είπε στο Ρόιτερς, διοικητής των ανταρτών, έχουν περικυκλώσει «το βόρειο τμήμα της υπαίθρου». Είναι η πρώτη φορά από το 2012, οπότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, που η κυριαρχία των ανταρτών απειλείται σοβαρά. Δίχως αμφιβολία, εάν τελικώς ηττηθούν από τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τα πράγματα στην πολύπαθη Συρία θα πάρουν νέα τροπή.

Χάρτης του Χαλεπίου με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η σημαία της Συρίας δείχνει τις θέσεις του κυβερνητικού στρατού - Πηγή: SouthFront/@PetoLucem

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης