ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά το Brexit σε νέα δημοσκόπηση την ώρα που παραμένει το αδιέξοδο στην ΕΕ

Μπροστά το Brexit σε νέα δημοσκόπηση την ώρα που παραμένει το αδιέξοδο στην ΕΕ
Το Brexit παραμένει πάντα στην επικαιρότητα Ben Pruchnie / Getty Images/Ideal Images

Εννέα μονάδες μπροστά βρίσκεται η καμπάνια υπέρ του “Brexit” σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times.

Η δημοσκόπηση διενεργείται από την πρώτη μέρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα που καταγράφεται υπέρ του Brexit από την ημέρα που ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 45% των Βρετανών θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ ενώ το 36% θα ψήφισε υπέρ της παραμονής.

Την ίδια ώρα οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit δεν ικανοποίησαν τους 28 ηγέτες της Ένωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι καμία από τις χώρες της ΕΕ δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προτάσεις Τουσκ ενώ ειδικά η Ισπανία μέμφεται την Επιτροπή ότι δεν επέδειξε αρκετό σθένος έναντι της απαίτησης του Κάμερον να επιβληθούν περιορισμοί στην καταβολή επιδομάτων στους μετανάστες εργαζόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη Βρετανία.

Για το ίδιο θέμα ενστάσεις εγείρουν και η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία που κάνουν λόγο για διάκριση εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων υπηκόων τους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί σε νέα διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει βέτο από χώρες εκτός της ευρωζώνης» για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.